Начало Новини Актуално Пъдят непослушните старейшини от заседание на Общинския съвет?

Пъдят непослушните старейшини от заседание на Общинския съвет?

Актуално

При непристойно държане на съветник по време да заседание на Общински съвет - Стара Загора, да му се налага най-тежкото наказание - отстраняване, е предложението на Временната комисия за актуализиране на Правилника за организацията и реда на работата на местния орган. Досега бяха само предупреждения, забележка и отнемане на думата, съобщи за медията ни председателят ѝ Тенчо Руканов.

Припомняме, че Временната комисията в ОбС - Стара Загора, беше избрана с участието на представители от целия политически спектър, пише вестник Старозагорски новини. Тя е работила по Правилника три месеца, като е провела седем заседания.

Друга промяна е в Председателския съвет да участват само представители на групи. Имаше голям дебат от колко членове да бъде групата. При направеното проучване, при всички общински съвети в страната групата е най-малко от трима души, а при нашия е от двама, което е абсолютният минимум по ЗМС. Сесията на 29 т.г. март ще реши дали в Председателския съвет да участват и тези, които са по един човек от съответна политическа партия, или не, допълни Руканов.

Създадена е и специална нова алинея, която уточнява, че заседанията се водят само и единствено на официалния български език. Не се допускат обръщения, основани на професионален, образователен, духовен, генеалогичен ценз или статут, каквито са изискванията и в Европейския съюз.
Комисията е приела предложението по време на сесии да няма титулуване, а официалното обръщение да бъде госпожо или господине. Има все пак изключения, например при присъствието на владиката, обръщението към него да бъде Ваше високопреосвещенство, а не господин владика.
Руканов обобщи, че в Правилника няма съществени промени. Актуализирани са текстове в унисон с действащото законодателство, а някои от тях са прецизирани.

Още новини