Начало Новини Актуално Падат лихвите по жилищни кредити. Увеличава се броят на отпуснатите заеми

Падат лихвите по жилищни кредити. Увеличава се броят на отпуснатите заеми

Актуално

Банките подобряват офертите по жилщните  кредити.Това става ясно от анализа  на кредитните консултанти от КредитЦентър. Увеличава се размерът на отпуснатите нови ипотечни кредити, както и сделките в по-малките населени места, посочват още анализаторите. През първия месец от годината лихвите по жилищните кредити тръгнаха надолу.

Нивата им се подобриха с 0.5%, показват данните от анализа на Кредит център. По-изгодните оферти вече привличат и клиенти със стабилни доходи, които купуват жилища с инвестиционна цел, посочват още анализаторите. Най-активните кредитополучатели за първия месец на тази година са били младите семейства, които са 45% от кредитополучатели-те. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение.
Пазарът дава сравнително добри сигнали за ипотечното кредитиране, обясни пред в. Пари главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов. По думите му интересът към този род продукти се възвръща, а част от причините се крият в това, че ипотечните заеми са по-нискорискови в сравнение с потребителските и ангажират по-малко собствен капитал. Банките от своя страна понастоящем имат достатъчно свободни средства и се стремят да намерят за тях по-нискорискови продукти, допълни още Андронов. До какви нива ще паднат лихвите, зависи от икономическата среда и конкуренцията, посочи той пред вестник Пари.
Клиентите предпочитат кредити в евро. Съотношението на евровите заеми към левовите през първия месец на 2010 г. е 91/9. Средният размер на евровите кредити е 35 хил.

В началото на годината най-голям дял заемат кредитите между 10 и 30 хил. EUR. Заемите на стойност между 35 и 50 хил. EUR са на второ място в класацията за популярност. Сумите под 10 хил. EUR се теглят най-вече под формата на потребителски заем.

 

* * *

Лихвите по жилищните кредити тръгнаха надолу

Общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава, съобщиха от “Кредит център”. Расте делът и на сделките в по-малките населени места, което оказва влияние върху средния размер на кредитите.
През януари започна и първото за годината подобрение на офертите от страна на банките. Продължава движението на лихвите надолу - спадът е с 0,5 на сто, пише вестник Труд.
Средният размер на изтеглените ипотечни заеми за страната е 34 668 евро, а за София - над 45 000 евро.
Най-активните кредитополучатели за периода са били младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение. Те представляват над 45% от всички потребители за януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група - между 18 и 25 години. През януари са се увеличили сделките и на хора в зряла възраст.
И в началото на 2010 г. най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Причините са две - от една страна, нежеланието на клиентите да теглят големи суми, при които рискът е по-висок, и, от друга страна - по-големият дял на сделките в малките населени места, където най-често се купуват имоти на стойност до 25 000 евро. Заемите между 30 и 50 хиляди евро са следващите по популярност за кредитополучателите, като почти 90% от тях са усвоени в София и Варна. Сумите под 10 000 евро продължават да се теглят под формата на потребителски заеми.

Още новини