Начало Новини Актуално Пациентските организации подготвят протест срещу делегираните бюджети

Пациентските организации подготвят протест срещу делегираните бюджети

Актуално

И старозагорци се включват в протестите на Пациентските организации срещу делегираните бюджети на болниците, съобщи представителят за региона Любомир Колев. При актуализацията на републиканския бюджет се предвижда с 23% да се орежат парите на здравното министерство, въпреки че за другите ведомства - на образованието, икономиката и културата, намалението е едва с 10%.

Това за пациентите означава, че ще има много по-малко средства за медикаменти и лечение, което на фона на недофинансирания здравен сектор е недопустимо, пише вестник Старозагорски новини.
Парите за лекарства например ще бъдат с 26 млн. лв. по-малко, което със сигурност ще удължи листата на чакащите, а и в момента за препаратите за левкемия, за метастази при рак на гърдата и други заболявания се налага да се чака по 2-3 месеца. Този проблем виси от години и не е решен, а при новите условия ще се задълбочава. И потърпевши ще са не само онкоболните, но и пациентите с други тежки заболявания, обяснява мотивите за протеста лидерът на Българския пациентски форум Теодора Захариева.
Според пациентските организации, редуцирането на финансите означава намаляване и на хората, които ще имат достъп до безплатно лечение, и това ги обединява за протест. На срещата в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" на 9 юни т.г., когато шефовете на държавни, общински и частни болници пратиха протестна декларация до управляващите и отказаха да подписват анексите към договорите, представителят на пациентската организация за областта Любомир Колев подкрепи лекарите.
Според г-н Колев от всички региони ще има автобуси до площада пред Парламента, но все още датата не е уточнена.
"Ще използваме всички законовите средства на протест, но няма да допуснем народните представители да гласуват този бюджет. Искаме болните да знаят, че има организация, която ще защити правата им и няма да позволи в период на криза да бъдат ощетени точно най-беззащитните", категорични са хората на Захариева.
Те настояват бюджетът на НЗОК да бъде изваден от бюджета на държавата и всички пари от здравни вноски, включително и тези, с които би трябвало да се осигуряват социалнослабите, децата и пенсионерите, да се използват за плащане на медицински услуги, а не с тях да се крепи фискалният резерв. Според тях причината за увеличените хоспитализации е в ограничения брой на направления за специалист и в ниските регулативни стандарти (парите, определени за изследвания), които пречат на пациентите да се лекуват в извънболничната помощ. Когато данъкоплатците имат нужда от лекар, но направленията са свършили още на 5-о число от месеца, единствената алтернатива е джипито да даде талон за прием в болница, защото за тях не може да има ограничения. Освен това повечето диагностични центрове не разполагат с достатъчно модерна апаратура и не могат да направят точна диагностика.

Още новини