Начало Новини Актуално Paботодателите ще подкрепят бюджета, предложен от правителството

Paботодателите ще подкрепят бюджета, предложен от правителството

Актуално
Стара Загора

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), председателствано от вицепремиера Симеон Дянков, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов съобщи, че работодателите ще подкрепят бюджета, предложен от правителството, и ще подпомагат той да се изпълни.

Според г-н Симеонов няма някой, който да не се притеснява от високия растеж от 3.6 %, заложен в представения последен вариант на проект за бюджета за 2011, включително финансовото министерство, предаде пресслужбата на БТПП. Решението обаче трябва да се търси в по нататъшно повишаване събираемостта и да се вадят фирми и некоректни платци от сивия сектор.
Държавните служители са заинтересовани да няма свръдехфицит, защото следващият ход може да е свързан с рязане на техните заплати, каза той.
Цветан Симеонов заяви, че ако прогнозите на правителството за дефицита догодина не се сбъднат, управляващите вероятно ще се наложи да актуализират бюджета.
Председателят на БТПП, е удовлетворен от факта, че правителството се е вслушало в предложението на палатата за намаляване през 2011 година на преразпределителната роля на държавния бюджет до 35 процента от брутния вътрешен продукт.
Нашето предложение за отказ от увеличаване срока на амортизационните отчисления , което правителството е възприело, може да бъде представено по следния начин: Вместо да получат 20 % ако някой си купи нова машина или нов компютър, щяха да получат 10 % от корпоративен данък.
Симеонов даде пример за неефективност в работата на данъчната администрация с Монтана, която е най-бедната област. Бизнесът в града се обслужва от данъчната администрация от ... Велико Търново. Представете си какво струва общуването с данъчната администрация на всеки бизнесмен от Монтана, представете си пък какво струва на държавата да командирова експерти от Велико Търново и освен заплати да им плаща и хотел, каза той.
Цветан Симеонов напомни, че подобен парадокс имало и във Враца, където митническо бюро се поддържа със средства, събрани от бизнесмените, а това може да е предпоставка за корупция.
Председателят на БТПП обобщи позицията си така : Като цяло бихме желали да видим намаление в разходната част на бюджета, по-специално на средствата за администрация, вноските за социално осигуряване от 60 на 40 както са сега, да се изравнят в съотношение 50 на 50, работодател – работник.
Не е добро намерението за прехвърляне за следващата година на тежестта от плащането на първите три дни болнични от работодателя, без да е направен отчет какво е свършено от контролните органи за ограничаване на неоснователно издадените болнични листове. Защото отново ще натоварим фирмите и работодателите от светлия сектор с неспособността на държавните органи да  изпълняват контролните си функции.

Още новини