Начало Новини Актуално Отвлеченият Стоян Стоянов убит с един изстрел. Съдия-изпълнител и бивш бирник поръчали похищението и разстрела

Отвлеченият Стоян Стоянов убит с един изстрел. Съдия-изпълнител и бивш бирник поръчали похищението и разстрела

Актуално

Отвлеченият бургаски строителен предприемач Стоян Стаянов бил убит с 1 куршум в главата. Частен съдия-изпълнител и бивш шеф на Агенцията за държавни вземания стоели зад отвличането и убийството, обяви вчера вицепремиерът и МВР шеф Цветан Цветанов. В петък спецченгета са задържали в Бургас единия от поръчителите - съдия-изпълнителя Галин Костов. Все още се издирва съучастникът му Станислав Михайлов, който до 2005 г. бил изпълнителен директор на агенцията.

Шефът на бургаската строителна фирма “Гранити” бил похитен на 6 март м. г., докато паркирал луксозния си “Лексус” пред дома си в Бургас. Година и половина по-късно стана ясно, че нещастието му дошло от спор за атрактивен имот от 2,5 дка между Две могили и Бургас. Стоянов бил собственик на съседен терен и водил преговори за купуването на спорния имот - на първа линия край главния път за Бургас, притежаван от близки до Костов и Михайлов, пише вестник Труд.
Дълго време спорът бил за цената. Изведнъж Стоянов решил, че няма интерес да купува. Този отказ е струвал живота му. Поръчителите решили, че ще - не ще, Стоянов ще подпише сделката.
Първоначално идеята им била да убият бизнесмена пред дома му като отмъщение за провалената апетитна сделка. Впоследствие обаче решили да го отвлекат и да си “поговорят”. Свързали се с двама бандити - задържаните през юли т. г. Нено Стоянов и (30 г.) и Стоян Колев (37 г.). Те организирали отвличането и го възложили на извършителите на поръчката - Манол Хаджиев-Индианеца и някой си Веско, който засега е неизвестен.
През март Хаджиев и съучастникът му похитили бизнесмена и го откарали в Обзор за среща с Костов и Михайлов. Там Стоянов пак отказал да плати за терена, което променило плана на насилниците. По пътя за Бургас, близо до Дюлинския проход, Хаджиев го прострелял смъртоносно в челото.
От отвличането до убийството изтекли само 2 часа. За изпълнението на мократа поръчка на двамата килъри били обещани по 30 хил. евро, но те така и не ги получили. Хаджиев обаче започнал настойчиво да си търси парите. Предполага се, че точно затова е бил убит с 2 куршума в главата на 7 август м. г. във варненското село Казашка река. Екзекутирали са го, за да не “пропее”, обясни министър Цветанов.
“Това, че синът ни е убит, е лоша новина. Но още по-лошо беше да не знаем къде и как го изтезават”, през сълзи каза вчера майката на убития бизнесмен Милка Стоянова. Почернената жена обясни, че още не е виждала тялото на сина си и че погребението ще бъде направено в Сливен, където живее семейството.
Съдружникът на Стоянов в “Гранити” Ангел Христев обясни, че никога не е чувал от него имената на душманите му. Приятелката му на убития Мария отказа коментар. Тя роди момиче - Стеяна, 3 месеца след отвличането му.
Стоянов се запознал с Мария, след като първата му жена починала от рак. Синът им Герман бил отглеждан от родителите му.
В Бургас дълго се говореше, че пръст в изчезването на бизнесмена има бившият й съпруг Тодор Стамов, известен с прякора Малкотърновския и сочен за близък до Митьо Очите. Бургазлии се кълняха, че той е в дъното на интригата и че след отвличането го виждали с Мария. Вчера окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов и началникът на областната дирекция на полицията в Бургас категорично отрекоха Малкотърновския да има връзка с престъплението.
С разкриването на истината беше разбита и друга версия - че похитителите умъртвили Стоянов, без да искат. Според нея те залепили устата и носа на бизнесмена с тиксо, сложили му качулка, напъхали го в багажник и той се задушил.
“Категорично поръчители на отвличането са Костов и Михайлов”, каза министър Цветанов.
Съдия-изпълнителят Костов е задържан за 72 часа в ареста в Бургас. Днес прокуратурата ще поиска за него постоянен арест, обясни прокурор Ангелов.
Във Варна Костов се прочу през 1997 г. покрай скандално дело, образувано по жалба на прокурора от окръжна прокуратура Иван Тодоров. “Делото се водеше срещу украинеца Александър Багаев, разказа магистратът. - Багаев твърдеше пред варненски всекидневник, че по моя заповед бил малтретиран, за да даде показания срещу полк. Стамо Стамов, шеф на антимафиотите в РДВР - Варна.” Украинецът твърдял, че е броил 2000 долара на полк. Стамов, за да му бъде върнат международният паспорт, прибран в служебната каса на полковника. Костов оправдал Багаев. Скоро след това напуснал съда и станал адвокат в кантората на бившата ръководителка на следствието във Варна Мария Даскалова.
“Галин Костов е уважаван човек в съдебната система. Арестуван е, след като затворникът Филип Филипов го е разпознал по снимка - каза пък адвокат Йордан Киров и добави: - Година преди това Филипов пред съдия сочи като извършители на отвличането Нено Стоянов и Стоян Колев. Защо още тогава не каза, че Костов е поръчител? Касае се за чиста полицейщина. Проблемите на Костов започнаха, след като поиска да защитава Нено Стоянов. Два месеца след като са били арестувани, Нено Стоянов и Стоян Колев са преместени без основание от следствения арест в Бургаския затвор, където предполагаме, че килиите се подслушват. Срещу Костов е повдигнато обвинение, че е подбудител и помагач. Как е възможно той да е изпълнил и двете роли? Все още няма и ДНК експертиза, че това са тленните останки на Стоян Стоянов.”

Издирва се

Издирваният от полицията Станислав Михайлов е роден на 6 октомври 1971 г. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”. От 1998 до 2002 г. е водещ адвокат, отговарящ за събиране на държавните вземания на ДФ “Земеделие”.
На 29 юли 2002 г. финансовият министър Милен Велчев назначава Михайлов за шеф на Агенцията за държавни вземания (АДВ). Малко по-късно избухва скандал с търгове за конфискувани стоки - хванати от митниците американски цигари са продадени на смешно ниски цени в търг на АДВ. А после са се появили на черния пазар у нас. Тогава Михайлов коментира, че нищо не знае. И че не вижда конфликт на интереси, че има частна фирма с подобен предмет на дейност като АДВ. Името на Михайлов бе замесено и в скандал за продажба на макаронена фабрика в Добрич.

Зад решетките

Арестуваният съдия-изпълнител Галин Костов е бил проверяван от ДАНС и за неправомерна адвокатска дейност, съобщи ексминистърката на правосъдието Миглена Тачева. Сред клиентите на Костов била германска фирма, излязла на търг да закупи 30 дка край окръжния затвор във Варна. Министерството на правосъдието установило несъответствия в процедурата през м. г. Била образувана прокурорска проверка. “Заляха ни с жалби” , спомня си Тачева.

 

* * *

Издирват бившия шеф на АДВ Станислав Михайлов. Съдия и чиновник поръчали смъртта на бизнесмен. Стоян Стоянов бил ликвидиран заради спор за имот

Бургаският бизнесмен Стоян Стоянов е бил ликвидиран заради спорен имот, съобщиха вчера шефът на МВР Цветан Цветанов (на снимката долу) и главсекът на ведомството Калин Георгиев.
Бивш съдия от Варненския окръжен съд и ексшефът на Агенцията за държавни взeмания са поръчали убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
В ареста се намира само единият от поръчителите - Галин Костов. Той е бивш съдия от Окръжния съд във Варна, впоследствие работи като адвокат, а сега е частен съдебен изпълнител в морския град. Костов е бил задържан в петък вечерта и в момента се намира в бургаския арест, пише вестник Монитор.
Другият поръчител е Станислав Михайлов, който от 2002 до 2006 година е бил изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания. Той ще бъде обявен за международно издирване, тъй като преди месец е напуснал страната. Разследващите имат информация, че се укрива в Европа и затова вече са издали европейска заповед за арест на висшия чиновник.
Цветанов обясни, че Стоян Стоянов е бил ликвидиран заради спор за имот, намиращ се на главния път за Бургас. Теренът от 2,5 дка се намирал в съседство от владението на бургаския бизнесмен. Мястото било собственост на фирма, близка до съдията и висшия чиновник.
Стоянов първоначално поискал да купи имота, за да може да има излаз от неговия терен към главния път, но после се отказал заради високата цена. Костов и Михайлов започнали "да натискат бизнесмена да купи имота". Той обаче отказал и затова се стигнало до ликвидирането му.
Собственикът на фирмата "Гранити" беше отвлечен пред дома си в Бургас през март 2008 г. За похищението и убийството на Стоянов е работила организирана престъпна група от четирима души, като поръчители са били други двама.
Според доказателствата до момента поръчителите нямали намерение да отвличат Стоянов, а да го ликвидират. Най-напред планът е предвиждал той да бъде убит пред дома му в Бургас още в нощта на отвличането му. Наетата група обаче не изпълнява поръчката и затова се прибягва до втора група.
По новия план Стоянов е отвлечен и е закаран в Обзор, където е имало разговор за спорния недвижим имот, разположен край Бургас. След срещата в Обзор той е убит в гора край Дюлинския проход, където е и заровено тялото му.
Първоначалният оглед сочи, че челото му е пробито от куршум, а от другата страна на главата има изходяща рана, уточни Цветан Цветанов.

Още новини