Начало Новини Актуално Отварят капсула с послание в Мини Марица-изток

Отварят капсула с послание в Мини Марица-изток

Актуално

Капсула с послание от работници и служители към бъдещото поколение ще бъде извадена и отворена днес в рудник Трояново-север на Мини Марица-изток ЕАД, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Тя е поставена през 1982 година. През тази година рудник Трояново-север отбелязва 50-годишен юбилей от първата копка на най-големия от трите рудника на дружеството, разработващо внушителното по мащаби находище на лигнитни въглища.

Тържествената церемония започва в 10 часа пред сградата на рудника в с. Ковачево в присъствието на настоящи и бивши ръководители, работници и служители. За гостите е предвидено и посещение в самия рудник.
Сегашното ръководство на рудника, с управител инж. Евгени Близнаков, е подготвило и ново послание към идващите поколения, което ще трябва да се отвори след 25 години - през 2037 г., пише вестник Старозагорски новини.
Подготвителните работи по изграждането на рудник Трояново-2, както се е наричал тогава, започват през лятото на 1959 г., под ръководството на инж. Жак Леви и гл. инженер Георги Хаджиев. За начало на рудника се смята датата 4 януари 1962 г., когато се прави първата копка на разрезната траншея с багер ЭШ-4/40. На 1 юни същата година потегля първият влак с разкривка, управляван от машиниста Кольо Колев. Първата композиция с въглища от този рудник е натоварена на 8 септември 1964 г.

Още новини