Начало Новини Актуално Оттеглиха скандалната точка за Ученическата спортна школа

Оттеглиха скандалната точка за Ученическата спортна школа

Актуално

Под аплодисментите на преобладаващата част от старозагорските старейшини бе гласувано оттеглянето от дневния ред на сесията на скандалната "Точка 25" за безвъзмездното предоставяне на СК "Бадминтон" на залата на Ученическата спортна школа (УСШ) за период от 10 години. Целта бе създаване на национален център по този вид спорт, а от клуба обещаха да инвестират в залата средства на стойност около 500 хил. лева.

Тази точка срещна съпротива от родителите, чиито деца тренират там, а общинското ръководство на ГЕРБ излезе дори с политическо решение против нея.
Още в началото на сесията председателят на постоянната комисия по спорт и младежки дейности Ганко Ганев прочете декларация, от която стана ясно, че съществуват особености от юридически характер, по смисъла на които няма как да се даде ход на предложението. Ганев съобщи още, че такова е било категоричното мнение на правната комисия, и помоли "Точка 25" да бъде оттеглена, пише вестник Старозагорски новини.
"Залата на УСШ представлява неотделима част от сградата на IX основно училище, с която има топла връзка", обясни пред наш репортер общинският съветник от коалиция "Демократична Стара Загора" Светла Карастоянова.
Тя уточни, че юридическият собственик на залата е именно училището и че самото предложение за разпореждане с някоя негова част вече е прецедент. А управителят на колежа по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец" Маноил Манев допълни, че не вижда по какъв начин ръководството на старозагорските бадминтонисти, в които има изтъкнати строителни предприемачи, не се е досещало за това.

"По същия начин би могло да се отправи предложение за отдаване на някого на някоя отделна класна стая, какво ще правим тогава", зададе ироничен въпрос Карастоянова.
Искането на СК "Бадминтон" за залата на УСШ датира от март 2010 година. Във времето клубът не е получил от Общината никакъв отговор, а същевременно на залата е направен ремонт, в който са вложени общински пари на обща стойност около 250 хил. лева. Затова възниква резонният въпрос: ако е имало намерения за отдаването й, защо те тръгват да се реализират чак сега, след като Общината вече е дала парите за ремонта? Тези средства са събрани от всички жители на Стара Загора, включително и от семействата на над 600-те деца, които спортуват там в рамките на 9 клуба. Те засега са доволни от оттеглянето на точката. Но изказват опасения, че директорът на IX ОУ може да бъде подложен на натиск да се откаже от залата, да бъде сменена нейната собственост и по този начин тя пак да стане притежание единствено на СК "Бадминтон".

Още новини