Начало Новини Актуално Отстраниха временно от длъжност директорката на ХII ОУ и заместничката й

Отстраниха временно от длъжност директорката на ХII ОУ и заместничката й

Актуално

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора, на 15 юли Районният съд е постановил отстраняване от заеманите длъжности на директорката на ХII основно училище "Г. Гърбачев" Валя Монева и заместничката й Веселина Тилева. Те, заедно с учителя Евгени Иванов, са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.202, ал.1, т.1 във връзка с чл.201, 26 и 20 от НК.

В съобщението от Районна прокуратура е записано, че "в периода април - август 2009 г. тримата, в съучастие помежду си, в качеството си на длъжностни лица, в условията на продължаващо престъпление, са присвоили чужди пари - собственост на Община Стара Загора, като за улеснение на длъжностните присвоявания са били извършени и документални престъпления", пише вестник Старозагорски новини.
От прокуратурата уточниха, че досъдебното производство се води от разследващ полицай и все още не е приключило. Вече били събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинението. Отстраняването от длъжност на директорката и заместничката e временно. Подобен акт можел да бъде окончателен едва след приключване на съдебната процедура.
Основният член 202, по който са привлечени, гласи: "За длъжностно присвояване наказанието е лишаване от свобода от една до десет години".
За проблеми в ХII основно училище се разчу през лятото на 2009 г., когато проверка на звено Инспекторат към Община Стара Загора засече опит да се прикрие липсата на 5233 литра дизелово гориво и да се усвоят приблизително 47 800 лева. Направената няколко месеца по-късно допълнителна проверка пък установи, че липсващата нафта е изписана като разход за месец октомври със заповед на директорката, във връзка с доклад на заместничката й Тилева. От Инспектората е установено още, че изписваният ежедневен разход на гориво, дори и в почивните и неучебни дни, е далеч над реалния и нанася сериозни финансови загуби на Общината. Във втория доклад е записано дословно, че "...по документи към 12.02.2009 г. училището е разполагало с 49 074.6 литра, което е с 8974.6 литра в повече от капацитета на отоплителната система".

Още новини