Начало Новини Актуално Отстраниха от Съвета на директорите на УМАЛ Стара Загора ЕАД деканът на Медицинския факултет доц. Мая Гълъбова

Отстраниха от Съвета на директорите на УМАЛ Стара Загора ЕАД деканът на Медицинския факултет доц. Мая Гълъбова

Актуално

първокласникДеканът на Медицинския факултет при Тракийския университет доц. д-р Мая Гълъбова е била отстранена от Съвета на директорите на УМАЛ Стара Загора ЕАД. "Без предварително уведомление и без никакви обяснения бях изхвърлена от борда. Това стана само с телефонно обаждане и без писмена заповед", съобщи вчера доц. Гълъбова.

Според нея,  упоритата и последователна дейност за обединяване на двете болници й изиграла лоша шега.
"В разстояние на 3 години аз работих и продължавам да работя за издигане нивото на диагностиката и лечението в УМБАЛ Стара Загора ЕАД, като закупих със средствата на МФ апаратура за 3.5 млн. лв. От септември 2009 г. активно се боря за създаването на Единна обединена университетска болница в Стара Загора. Не съм обидена и няма да спра да работя за болницата", категорична бе отстранената.
По думите й, на нейно място е сложен човек, който никога не е работил в Университетска или в Медицинския факултет и не е свързан със Стара Загора.
"Със заповед е назначен проф. Камбуров  - пенсионер на над 80 години, бивш декан на Медицинския факултет-Варна". Той бил член на ДСБ, докато доц. Гълъбова е безпартийна. Освен него, в тричленния съвет влиза още представител на Министерството на здравеопазването - д-р Кехайова, и изп. директор на Университетска д-р Кирил Добрев.

Доц. Гълъбова е подала жалба с молба за съдействие до проф. д-р Григор Горчев, председател на Съвета на ректорите на висшите медицински училища.
"Мисля, че мястото на декана на МФ задължително е в Съвета на директорите на болницата, тъй като той координира обучението на студентите на територията на УМБАЛ и се грижи за осъвременяване на апаратурата за диагностика и лечение. А и още от времето на министър Радослав Гайдарски има споразумение, че ректорите и деканите на медицинските факултети трябва да са в бордовете на университетските болници", припомня още доц. Гълъбова.
Тя отчете и инвестиция от 3.5 млн. лв., с които са купени 7 апарата от най-ново поколение за болницата и лабораториите.
МФ е с най-голямата субсидия и въпреки орязания бюджет, постоянно се инвестира в техника, категорични бяха и колегите й доц. Петрана Чакърова, завеждащ Детска клиника, доц. Иван Манчев, зам.-декан и завеждащ Клиниката по неврология, и доц. Антония Желева, която отговаря за научната дейност.
"Детско отделение вече разполага с модерен ехокардиограф с тъканен доплер, който ще обслужва деца от 0 до 18 години, както и плода в майчината утроба. С него сериозно може да се снижи ранната неонатална смъртност", уточни доц. Чакърова. От прегледаните с него 50 деца със сърдечни проблеми 6 вече са успешно оперирани. Клиниката се е сдобила и с модерен фиброгастроскоп. Неврологичната клиника пък разполага с доплеров сонограф, който дава още по-големи възможности в диагностиката и предотвратяването на инсулти. Благодарение на МФ в Стара Загора е и вторият в България торакоскоп и ехограф за интрооперативна диагностика. А в ушна клиника пък работят с апарат за вадене на сливици по безкръвен метод.
Всички специалности на факултета са акредитирани с много добра оценка и са защитени 15 научни шифъра. Предстои сертифициране на 10 лаборатории по БДС и по ISO 2008.
Във факултета т.г. са приети 45 души по редовна поръчка, като балът им е най-високият в целия ВУЗ. За медици тук ще се обучават и 130 чужденци. Хабилитираните преподаватели пък са се увеличи с 20 и вече са 55, а още 10 са в процедура.

Информация: вестник Новината

Още новини