Начало Новини Актуално Отстраненият кмет на Гълъбово се жалва на електората

Отстраненият кмет на Гълъбово се жалва на електората

Актуално

За 19 часа вчера временно отстраненият от длъжност кмет на Гълъбово Николай Тонев беше обявил среща разговор с населението от общината. В разлепените по целия град плакати е написано, че събирането на електората е "по актуални проблеми и във връзка с предстоящото дело на 30 септември в Административен съд - Пловдив, за възстановяването му на длъжността кмет".

Тонев беше временно отстранен от кметския стол с решение на Окръжен съд - Стара Загора, от 18 септември 2009 г. заради две повдигнати обвинения срещу него от Окръжна прокуратура - Пловдив, за длъжностни престъпления. Магистратите бяха непреклонни и не уважиха и следващата му молба за възстановяване, припомня вестник Старозагорски новини.
На 21 септември 2010 г. Николай Тонев направи третия си безуспешен опит да бъде върнат на поста си. Тогава съдия Гьонева от Окръжен съд - Стара Загора, отхвърли искането като неоснователно и подчерта, че разследването, по което вече са събрани 165 тома доказателства за длъжностни престъпления, продължава.
Възстановяването на кмета пък на този етап щяло да възпрепятства приключването на досъдебното производство и да повлияе на показанията на свидетелите. В защита на тезата си и без да навлиза в подробности, Гьонева заяви, че използваните срещу Николай Тонев специални разузнавателни средства свидетелстват за неговото "активно, бих казала, агресивно поведение към лицата, с които е бил свързан". Тонев се възползва от правото си на обжалване и сега, за трети път, случаят ще бъде разглеждан в Административен съд - Пловдив.
За срещата-разговор снощи специална покана е получил и бизнесменът от Гълъбово Петър Велков - един от потърпевшите от стила и метода на управление на Тонев (вилата му край язовир "Априлово" беше съборена въз основа на документ с невярно съдържание, а язовир "Бейкьово", който той държеше под аренда - продаден).
В писмото си отстраненият кмет го кани в 19 часа в Дома на културата "Енергетик", за да представи мотивите си, изложени в сигналите до правораздавателните институции, "които са в основата на моето отстраняване от длъжност", пише Тонев. В телефонен разговор Велков заяви, че той не е клоун и няма да се отзове на подобна покана. "Това, което съм искал да кажа, съм го казал там където е трябвало. От тук нататък разчитам изцяло на прокуратурата и съда", каза за медията ни Велков.
До редакционното приключване на броя не разполагахме с информация колко от жителите на община Гълъбово са уважили срещата-разговор. Представител на кметската опозиция заяви, че събитието не го интересува и няма да участва в него. "На Тонев все някой друг му е виновен", коментира той, но пожела анонимност. По непотвърдена информация на срещата били поканени и медии от Пловдив, където бяха повдигнати обвиненията срещу Тонев.

Още новини