Начало Новини Актуално Отстранената директорка на 12-o ОУ остава в ареста

Отстранената директорка на 12-o ОУ остава в ареста

Актуално

Бившата директорка на 12-о основно училище в Стара Загора Валя Монева и бившият учител по физкултура Евгени Иванов, с който тя съжителства, остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Промяната на мярката беше поискана от Районна прокуратура. С прокурорско постановление на 1 септември двамата бяха задържани за 72 часа с обвинение, че заплашват свидетели за злоупотребите в училището, които вече са дали показания пред съдия.

Натискът за промяна на показанията станал на 30 и 31 август и принуждаваните да лъжесвидетелстват се обърнали към Областната дирекция на МВР. На практика, подчерта прокурор Неделчев, те са извършили ново престъпление и по този начин са нарушили паричната си гаранция от по 20 000 лева, информира вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че заради длъжностни присвоявания на 15 юли Монева, зам.-директорката Тилева и учителят Иванов бяха отстранени временно от длъжности с решение на Районен съд - Стара Загора. Става въпрос за злоупотреби с гориво за отоплението на училището, за фиктивни ремонти и за други нарушения на закона. Разследването продължава и според прокурор Неделчев, на този етап са установени фиктивни ремонти за около 7500 лева. Големите присвоявания на пари за нафта и изписваните количества за отопление, които са далеч над реалните, са в процес на съдебно-икономическа и техническа експертиза. Ако се вземат за база двете проверки на звено "Инспекторат" към Община Стара Загора, то заключенията биха подкрепили обвинението на прокуратурата за длъжностни присвоявания по чл. 202 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от 1 до 9 години. Към това без съмнение ще бъдат прибавени и констатираните документни престъпления.
Адвокатът на обвиняемите поиска те да бъдат освободени, тъй като се явявали на всички разпити и нямало опасност да се укрият. "Погледнете тази жена - апелира към съда той, - за три дни се е превърнала в човешка развалина." На 17 август на Монева бил издаден амбулаторен лист и медицинско направление, но тя нямала възможност да се лекува, каза защитникът. Обвиняемата пък уточни, че от три дни не е яла, не е пила вода и не може да спи.
На въпрос какво работи Евгени Иванов отговори лаконично: "безработен". Това беше отбелязано в протокола на съда, но без отговор остава другият въпрос - как човек без доходи кара скъп джип? И още една подробност: След като злоупотребите в 12-о ОУ станаха обществено достояние, фирма "Нарцис 66", в която Монева имаше дялово участие и през която зареждаше училището с дизелово гориво, беше прехвърлена по документи на двама роми, които Иванов ползва като работници. Прокурор Неделчев заяви за медията ни, че този факт също е известен и че по него се работи.
След близо час заседание съдия Рибчева постанови промяната на мярката в "задържане под стража". Валя Монева пък можела да лекува депресията си и в ареста, заяви тя. Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Окръжен съд - Стара Загора.
За това как едно общинско училище може да бъде превърнато в ЕООД, свидетелства и фактът, че за главен счетоводител в 12-о основно в кв. "Лозенец" беше назначена майката на Евгени Иванов - Надежда Иванова, която е със средно образование, а за финансов контрольор - сестра му Диана Захариева. По договор тя е получавала по 150 лева за 8 часа работа на месец, но новият директор на училището Стефан Желев твърди, че не е намерил нито един документ, подписан от нея. Майката пък излязла в болнични и след изтичането им не се е върнала на работа (информацията е с дата 2 септември). Това наложило да се сформира комисия, която да отвори кабинета й. Според Желев, част от документите липсват.
Третият отстранен от училището, зам.-директорката Веселина Тилева, не е арестувана. Прокурор Неделчев уточни, че за нея няма сведения да е въздействала върху свидетели и за това е на свобода до началото на съдебното дело.

Още новини