Начало Новини Актуално Отстранен е временно директорът на ОДБХ

Отстранен е временно директорът на ОДБХ

Актуално

В последния ден преди празниците - на 27 април т.г., директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Генади Ганчев е бил временно отстранен от длъжност. Заповедта му е била връчена лично от представител на Българската агенция по безопасност на храните.

В нея мотиви не се съобщават. Единствената информация, съобщена от пресцентъра на агенцията за Радио Стара Загора, е, че причината за отстраняването му е извършван вътрешен одит на дирекцията.

Пред вестник Старозагорски новини д-р Ганчев заяви, че е изненадан от заповедта и няма лично обяснение за случилото се.

Голямо е недоумението и сред Областната колегия на Българския ветеринарен съюз (БВС).

Никой не ни е представил официално никакъв документ. Днес ще поискаме повече информация. Директорът на ОДБХ е партньор на Областната колегия на БВС, с който работим и изпълняваме мерките по държавната имунопрофилактична програма. Той е лицето, с което имаме сключени индивидуални договори за изпълнение на програмата - заяви вчера председателят на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Трайчо Алчев. - Временното отстраняване от длъжност на д-р Ганчев за нас е изненада, при положение, че толкова години нищо не се правеше. Назначаването на д-р Ганчев за директор на ОДБХ по предложение на ГЕРБ се оказа удачен избор, защото той е преди всичко професионалист. Той беше човекът, който за пръв път приложи в истинския смисъл Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за съсловните организации и въведе ред в системата. Преди това се толерираше БВС да бъде игнориран въобще от ветеринарномедицинската дейност, като се стимулираха колеги да не влизат в БМС, ветеринарни лекари практикуваха без да са членове на съюза, при положение, че в закона изрично е записано, че трябва да са членове на тази съсловна организация. Д-р Ганчев беше човекът, който въведе мандатност в работата на държавните ветеринарни лекари и изгради принципа на независимия държавен контрол. Той въведе и строг контрол върху лекарствените ветеринарномедицински средства - спазване срока на годност и употребата им само от ветеринарни лекари. И точно по предложение на д-р Ганчев, впоследствие подписано от министъра на земеделието и храните, районните ветеринарни лечебници бяха предоставени за ползване на практикуващи лекари (обслужващи даден район), гласувани от Общото събрание на БВС. Преди това, при предходния директор на ДВСК, те бяха изключени от списъка и лекарите имаха право да ползват само селските лечебници. И точно когато нещата тръгнаха по каноните на закона, в унисон с европейските практики, дойде заповедта за временното му отстраняване. Наистина недоумяваме защо се наложи това компрометиране на един професионален кадър, назначен от ръководството на ГЕРБ, коментира д-р Алчев.
Той е категоричен, че в работата си д-р Генадий Ганчев явно е засегнал нечии интереси, тези, на които не им трябва здрава ръка, а манипулируем директор на ОДБХ. И точно тези засегнати интереси са били в основата на брожения, чийто краен резултат е временното му отстраняване от длъжност.

Според юристите, ангажирани в трудовоправни взаимоотношения, подобни мерки се прилягат рядко в цивилните ведомства, но след изясняване на дадена ситуация в хода на образувано административно производство, д-р Ганчев може да бъде върнат на досегашната си длъжност. А докато тече вътрешният одит, за временно изпълняващ длъжността директор е назначена Севдалина Танева, началник-отдел Здравеопазване към ОДБХ Стара Загора.

Още новини