Начало Новини Актуално Отслужиха панихида за осъдени на смърт старозагорци

Отслужиха панихида за осъдени на смърт старозагорци

Актуално

В събота пред сградата на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора Съюзът на репресираните от комунистическия терор и представители на още няколко патриотични организации са събраха да почетат паметта на 40 осъдени на смърт от Народния съд старозагорци. Панихидата беше отслужена от отец Йордан Карагеоргиев.

Между присъстващите бяха най-възрастният бивш летец поручик Петко Николов, носител на орден "Св. Георги II степен", и председателят на Фондацията и Комитета на кавалерите на ордена за храброст Дебора Юлий Кнежевич, пише вестник Старозагорски новини.
На 29 март 1945 година 251 старозагорци са били осъдени от III състав на Старозагорския народен съд. Процесът се е състоял в сградата на Стария театър, а подсъдимите са изкарвани на сцената един по един. Сред тях са били представители на местната администрация, директори на гимназии, полицейски началници, командири на 8-а Тунджанска дивизия, вестникари. Четиридесет от осъдените са изведени от Театъра, натоварени са на камиони и са разстреляни на старите гробища на Стара Загора. Все още тленните им останки почиват в общ гроб. След масовите арести членове на БЗНС изпращат писмо до регента Венелин Ганев, в което пишат, че ако се продължи да се действа така, "то в селата няма да останат просветни хора".
Паметта на убитите беше почетена с едноминутно мълчание. Петко Николов заяви, че присъстващите на панихидата са хора родолюбци, чиито души винаги трепват, щом стане дума за България, а Дебора Кнежевич допълни, че са тук, за да предадат на поколенията истината в името на по-справедливо бъдеще.

Още новини