Начало Новини Актуално Отсечката на автомагистрала Тракия от Стара Загора до Нова Загора се очаква да е готова през пролетта на 2012 г.

Отсечката на автомагистрала Тракия от Стара Загора до Нова Загора се очаква да е готова през пролетта на 2012 г.

Актуално

Между 10 и 20 компании се очаква да се състезават за изграждането на автомагистрала Тракия в отсечката от Стара Загора до Нова Загора, сочат прогнозите на пътния бранш. Срокът за подаване на оферти за първия от недостроените три лота изтича в 17 часа днес. Изграждането на 31,8-километровия участък (лот 2) предизвика небивал интерес.

Тръжни документи са купили 66 фирми от България, Турция, Гърция, Германия, Австрия, Македония, Азербайджан и Хърватска. От пътната агенция не посочиха колко от тях вече са се включили в наддаването. Преди време строителният министър Росен Плевнелиев прогнозира, че ще се борят 15-25 компании, пише вестник 24 часа.
Условията по проектодоговора са тежки. Не са много компаниите, които ще могат да ги изпълнят, коментираха от пътния бранш. Оферти се очаква да подадат фирми от Австрия и Германия. По-малките наши пък ще играят в обединения с чужди компании. Справка в търговските регистри показа, че там фигурира един консорциум, носещ името на магистралата. Регистриран е през ноември, когато бе обявена процедурата и е между австрийска и хасковска фирма.
Най-веротно 2-3 от българските компании ще се обединят с по-големи външни фирми, коментира представител на пътния бизнес.
Самостоятелно се очаква да играят една-две наши големи пътни компании.
При предишния търг за трасето през 2008 г. книжа бяха купили 27 компании, а оферти подадоха 8 консорциума. Тогава процедурата бе прекратена след намесата на ЕК заради изисквания, които дискриминират чуждите компании.
Вторият опит за избор на строител за отсечката върви към финал утре. Тогава ще бъдат отворени техническите предложения на кандидатите в пътната агенция. След това тя ще насрочи и дата, на която ще станат ясни ценовите оферти. Те няма да съхраняват в БНБ, каквато идея имаше.
Ясни ще станат само предложените суми от кандидатите, които покрият техническите и финансовите изисквания. Сред тях са компанията да има осигурена кредитна линия за над 20 млн. лв., над 200 млн. приходи от строителство на автомагистрали и пътища първи и втори клас за последните 3 г. и най-малко 35 км изградени автомагистрали за последните 5 г.
Договорът ще бъде подписан месец след изтичането на срока за обжалване. Строителството е предвидено за до 90 дни след сключването. За дата на първата копка строителният министър набеляза 3-и май. До края на месеца се очаква да стартира търгът за ЛОТ 3 (Нова Загора-Ямбол), а в края на февруари за ЛОТ 4 (Ямбол-Карнобат). Целта е непостроените 115 км от Стара Загора до Карнобат да бъдат готови през есента на 2012 г.
Срокът за построяване на трасето между Стара и Нова Загора е 25 месеца. Т.е., ако стартът е през май, лентата трябва да бъде прерязана през юни 2012 г. Според условията в проектодоговора срокът не може да бъде удължаван.
Забавянето е недопустимо както при промени по инвестиционния проект, така и по строителното разрешително, а още по-малко заради лоши климатични условия. Изключение са само форсмажорни обстоятелства като война и земестресение. Дори и тогава строителят не може да поиска удължаване, ако извънредното положение пречи само на даден етап от работата, а тя може да се ускори по друг. Все пак, ако бедствието попречи за над 120 дни, и държавата, и строителят могат да поискат прекратяване на договора (какви са санкциите - виж карето).
На обекта могат да работят подизпълнители, като строителят ще носи отговорност за действията им. Ако бъде избран чужд изпълнител, няма да е лесно като такива да се включат българските. Най-вероятно ще бъдат привлечени от по-малките строителни фирми, коментираха от пътния бранш.
За контрола и темпото на работа ще отговаря консултант. Процедура за избор на такъв обаче все още не е обявена.
Всичко това, както и останалите рискове, фирмите трябва да калкулират в офертите си. Цената, която ще предложат, е основния критерий в търга. Също както и срокът, тя не може да се променя.
Ако например геоложките проучвания на трасето се разминат с предоставените на строителя, и това усложни или оскъпи работата му, непредвиденият разход си остава за негова сметка.
Условията в конкурса не допускат дъмпинг. Под лупа ще се гледат оферти, при които цената е с 30% по-ниска от средната предложена. Ако това няма логично обяснение, участникът ще бъде отстранен.
За да започне работа, строителят ще получи аванс 30 дни след подписване на договора. Той ще е 5% от цената. Толкова е и гаранцията за изпълнение, която строителят ще внесе по сметка на агенцията.
Гаранционният срок на отсечката ще е 5 г., а на съоръженията двойно повече.
Суровите изисквания към строителя провокира недоволството на две фирми - германската "Хохтийф Канстръкшън" и хърватската "Осиек-Котекс". Те са оспорили в Комисията за защита на конкуренцията условията, но жалбите са отхвърлени заради изтичане на срока за подаването им.
Договорът позволява на строителя да поиска прекратяването му, ако плащанията закъснеят над 120 дни. Поредният опит за дострояване на "Тракия" ще е със средства от оперативна програма "Транспорт". Предвидени са 350 млн. евро.
Цената на километър ще е около 3 млн. лв. През 2007 г. по време на преговорите с българо-португалския консорциум, който през 2004 г. взе на концесия аутобана, цената бе 2,7 млн. евро на км. Последният изграден участък - Чирпан-Стара Загора излезе 140 млн. лв. Отсечката, с която завърши изграждането на Лот 1 през октомври 2007 г., бе 23,8 км.


До 24,5 млн. евро глоба, ако закъснее

До 24,5 млн. евро глоба може да отнесе строителят на отсечката, ако закъснее със срока за завършването й, става ясно от проектодоговора. Според него санкцията за ненавременно приключване е до 25% от стойността на проекта. Според прогнозите той ще е за около 96 млн. евро.
Ако компанията не спази някой от заложените графици, на ден ще дължи неустойка от 0,2% от цената. Санкциите за закъснение на отделен етап от проекта и за неспазване на срока за цялото трасе, ще се налагат независимо една от друга. Ако изпълнителят все пак навакса закъснението, платените глоби ще му бъдат възстановявани. Отделно ще се налагат такива и за забавяне с всяко друго задължение. Те са 2000 лв. на ден, но не повече от 60 хил.
При лошо изпълнение санкцията ще е до 25% от стойността на свършените некачествено работи. За всяко друго задължение, изпълнено лошо, строителят ще дължи по 10 хил. лв. За несвършена работа извън строителната, санкцията е до 10% от цената й. Договорът предвижда, ако строителство спре не по вина на компанията, държавата да плати обезщетение, което да покрие разходите й. Всички неустойки ще се приспадат от гаранцията, която изпълнителят трябва да внесе на сметка на пътната агенция.
Изрично е посочено, че строителната компания не може да смени или освободи никой от ръководните си служители без съгласието на пътната агенция. Тя, както и консултантът, могат да искат отстраняване на шеф или работник, който се държи "недисциплинирано, проявява некомпетентност или небрежност".

 

Още новини