Начало Новини Актуално Отпуснатите заеми между физически лица в България са за 2,7 млрд. лв.

Отпуснатите заеми между физически лица в България са за 2,7 млрд. лв.

Актуално

Отпуснатите заеми между физически лица у нас са на обща стойност 2,7 млрд. лв., сочат данни от анализ на НАП. От приходната агенция обясниха, че почти всички такива заеми са фиктивни и са сключени единствено за да се избегне данъчно облагане. Изчислено средностатистически, всеки икономически активен гражданин в страната е получил над 35 000 лв. небанков заем, а националната статистика отчита, че средната задлъжнялост на човек е 59 лв.

За да се сложи ред в системата, от 2011 г. заемите между физически лица на стойност над 5000 лв. задължително трябва да бъдат вписани в годишната данъчна декларация за 2010 г. Промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица беше приета от правителството в средата на миналата седмица и предстои да бъде разгледана в Народното събрание. Единствено няма да се вписват само кредитите, изтеглени от банки или други кредитни институции. Основната идея на промените е да се противодейства на доходите от престъпна дейност, включително от корупция, защото сега много съмнително забогатели българи оправдават парите си със заеми от роднини и приятели, се посочва в анализа на НАП.
„Фиктивните заеми са превърнаха в нещо като национален спорт. Всеки ден слушаме обяснения за несъществуващи заеми. На това трябва да се сложи край. Абсолютно сигурен съм, че мярката няма да е административно бреме, защото всички знаем, че тези заеми реално не съществуват, тоест няма и да се декларират. Промяната означава, че ако един заем не е посочен в декларацията, той няма да се признава за данъчни цели”, каза по повод законовата промяна изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от вестник Класа.
За първи път от 2011 г. гражданите ще трябва да декларират и заемите си в данъчната декларация, която ще се подава от 1 януари до 30 април 2010 г. Това означава, че хората, които по принцип не са длъжни да подават годишна декларация пред НАП, например работещите само на трудов договор, вече ще трябва да попълнят формуляр, ако са взели или дали назаем пари над 5000 лв.
От приходната агенция обясниха, че всяка втора ревизия за съпоставка на скъпо имущество с доходите се сблъсква с обяснението, че човекът е взел множество заеми от физически лица, най-често безлихвени и за срок от порядъка на 10 години. Имало и парадоксални ситуации, в които данъчните започват ревизия на гражданин, а заради обясненията му, че е взел заеми от 139 други лица, се налага проверка на всички тези 139 души. А собственик на луксозен автомобил Bentley се оправда, че за покупката е ползвал заеми от 42 роднини и приятели. Друг често срещан проблем при ревизия е, че договорите се сключвани без нотариална заверка на подписите и без никакви доказателства за паричен трансфер.
НАП от години настоява за тази мярка за борба с укриването на данъци, но сегашният кабинет е първият, който обръща внимание и прави крачки към реализирането й, посочват в анализа си данъчните.

Още новини