Начало Новини Актуално Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили

Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили

Актуално

Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по магистралите. Парите идват от програмата Транспортна сигурност. Станциите ще бъдат изградени в близките 2 години и половина. Като условието е да бъдат по коридорите на така наречената Трансевропейска транспортна схема. В нея попадат основно магистралите Тракия и Струма. След изграждането им пътуването между градовете с автомобил като този ще бъде много по-лесно.

Засега електроавтомобилите не са голям част от всички коли по пътищата ни. Техният брой е точно 17 458. Но това ще се промени в близките 5 години.

Ще са минимум три пъти повече, което означава, че зарядните станции трябва да бъдат в същата прогресия. Даже малко повече, посочва Илия Левков от Национална браншова организация за електрическа мобилност.

Затова от Министерството на транспорта ще помогнат с още места за зареждане.

Нашата задача е да изградим поне 160 станции. Те ще бъдат във всички части на страна, с изключение на Югозападния район, който е район в преход и изключен от тази схема, заяви Мартин Георгиев от Министерство на транспорта.

По принцип зарядната инфраструктура в България е добре развита. По директива 94 от 2014 година беше заложена препоръчителна бройка от около 7000. Останалите 6000 още не сме ги постигнали, но вървим в тази посока, подчертава Илия Левков.

А с повечето станции ще е възможно и по-лесното пътуване.

Да извадим електромобилите извън градовете и да може да се пътува нормално, посочва Мартин Георгиев.

Източник: Нова телевизия

Още новини