Начало Новини Актуално Отпадането на данъчни преференции ще доведе до фермерски фалити

Отпадането на данъчни преференции ще доведе до фермерски фалити

Актуално

Земеделските производители ще претърпят сериозни финансови загуби през следващата година, заради отпадането на няколко данъчни преференции, които ползват в момента. Изчисленията на големите производители са, че разходите ще им се увеличат със стотици хиляди и че в бранша ще има фалити.

Д-р Михаил Кръстев обработва 56 хиляди декара земя в община Каварна. В бранша е от 16 години. Има 7 комбайна и 14 трактора и разчита много на облекчения акциз за горивата, който ползва в момента, предаде econ.bg.
Примерно, в нашата фирма ежегодно се изразходва през цялата година около 400-450 тона гориво. Акцизът на този обем е от порядъка на 230 000 лева, коментира Кръстев.
От догодина обаче държавата няма да възстановява този акциз. Земеделските производители вече ще дължат и пълния размер на корпоративния данък, а не само 40 на сто, както е в момента.
Ще отпаднат и преференциите за облагането на доходите на земеделските производители, както и нулевият данък за селскостопански постройки. Изчисленията на финансовото министерство показват, че с тези промени приходите в държавния бюджет ще се увеличат с близо 140 милиона лева. От земеделското министерство обясниха, че се търсят варианти за подпомагане на производителите.
Най-голямото перо е акцизът на горивата. Ние решихме тази сума, която е около 70 милиона лева, да бъде прехвърлена към националните преки доплащания, обясни министър Мирослав Найденов. Той не скри, че отпадането на данъчните преференции ще рефлектира върху земеделците.

Още новини