Начало Новини Актуално Отпадъци от черни и цветни метали ще се търгуват при по-строги правила

Отпадъци от черни и цветни метали ще се търгуват при по-строги правила

Актуално
метали, пунктове

Търговия с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършва само при налични сертификати за произход и писмени договори. На площадките за изкупуването на суровините ще има постоянно денонощно видеонаблюдение. Това са предложения, които са част от промените в Закона за управление на отпадъците. Те бяха обсъдени на дискусия в парламента от министрите Нона Караджова, Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

За да се решат ескалиращите проблеми, свързани с кражбите на железопътна инфраструктура и електропроводници, ще се забрани физически лица да предават черни и цветни метали, които нямат битов характер.
Търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали, които представляват кабели и електропроводници, елементи и части от подвижния железопътен състав, железния път, осигурителни системи и всякакви инсталации към тях, на всякакви части от пътната инфраструктура (пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление и др.) ще се извършва само при издаден сертификат за произход и сключен писмен договор.
Ограничението ще важи и при предаването на съдържащи метал паметници на културата, части или елементи от тях.
Броят на площадките ще бъде намален, те ще бъдат с 24-часово видеонаблюдение, а санкциите при кражби на метали ще бъдат драстично увеличени с промени в Наказателния кодекс, информира Investor.bg.
За търговска дейност с метални отпадъци без лиценз или за дейност в неговото нарушение в момента най-високата глоба е до 20 хил. лв. Предвижда се глобите за нарушение на режима за търговия да станат от от 5000 до 100 хил. лв. Официалната полицейска статистика регистрира бум на този вид кражби през последната година. Според презентация в сайта на МОСВ от началото на 2010 г. са извършени 250 посегателства над вагони, превозващи скрап, случаите на кражби на части от вагони и локомотиви са 73, а посегателствата над жп инфраструкрата – 899.
1,9 млн. лв. е стойността на откраднатите през тази година съоръжения от мрежата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. От ЕВН отчитат щети за 405 хил. лв.

До 13 декември в трите министерства - на икономиката, екологията и на вътрешните работи, ще се приемат писмени предложения и становища по промените в закона. На 17 декември ще се проведе ново обществено обсъждане в Министерството на икономиката и енергетиката. Целта е на 12 януари 2011 г. проектът да бъде предложен за приемане на заседание на Министерския съвет.

Още новини