Начало Новини Актуално Отоплителни устройства могат да консумират ток колкото 2 - 3 електрически крушки

Отоплителни устройства могат да консумират ток колкото 2 - 3 електрически крушки

Актуално

Шипка

Съчетанието цена - гориво - бъдеща поддръжка е решаващо за избора на конкретен тип отопление за дома му. Електроенергията поскъпва, но вече се появиха отоплителни устройства, които черпят около 200 - 300 до 500 вата на час и са достътачни за отопление на тристаен апартамент, казва инж. Стефан Андреев, управител на Топлоенергиен център - Стара Загора.

- Инж. Андреев, какво предлага топлоенергийният център на клиентите си?

- Топлоенергийният център предоставя всичко, свързано с отоплението, като се започне от горивата - дърва, въглища, екобрикети, брикети, алтернативни източници на топлоенергия като слънчева енергия или биомаса, котли - газови, въглищни, пелетни, печки, отоплителни уреди, слънчеви колектори, всичко, което може да допринесе за нормалното пребиваване и съответно за по- добър домашен уют. Разбира се, осигуряваме и инженеринга - инсталация, монтаж, настройки, пуск. Предоставяме и услуги като сервиз и поддръжка.

- Какво интересува най- много клиента?

- Цената. Всеки търси най-евтиното гориво за отопление. Най-евтин тип гориво като цена и степен на топлоотдаване си остават въглищата. Цената на дървата расте буквално ежедневно. Започват да стават атрактивни дървените пелети и чипса. Те доскоро бяха доста по-скъпи от дървата, но в момента ножицата на цените се затваря, а пелетите осигуряват голямо топлоотдаване при много по-голяма чистота, лесно почистване на отоплителните устройства, по-малко физически усилия по пренасяне и използване, не димят и по малко се опушват помещенията. Пелетите от земеделски култури - слама, стърготини, слънчогледови люспи, царевица, шлюпки от овес, от жито, са все по-интересни на клиентите.
Неотдавна имахме клиент, който искаше цялата му система на управление да се управлява с един бутон за пуск и стоп. Възможно е, но това означава пълна автоматизация, която си струва съответните пари. Имали сме платежоспособни клиенти, които могат да си го позволят. Поставяли сме им хубави котли, които работят с качествени пелети. Системата разполага със седмичен таймер, който се наглася към режима на собствениците - кога да се включи отоплението, кога да се изключи през всеки ден от седмицата. В момента вече възможностите са огромни.

Съчетанието цена - гориво - бъдеща поддръжка е основно при избора на клиента на тип отопление за дома му.

- Има ли иновации, които Все още са по-слабо известни на клиентите?

- Да, мога да споделя няколко. Първата например - всеки знае, че е неизгодно да се отоплява на електроенергия, особено при непрекъснатото ѝ поскъпване, но вече се появиха отоплителни устройства, които черпят колкото 2 - 3 електрически крушки (200 - 300 до 500 вата на час). Максимум 500 вата на час излиза отоплението на един тристаен апартамент при добра изолация и съответния по мощност подгревател.

- Колко е инвестицията за този тип устройства за цялостно отопление на стандартен тристаен апартамент?

- Отоплителната инсталация може да се направи за около 1000 - 1500 лева при положение, че има вече изградена система от радиатори и ниво на автоматизация. Интересното е, че няма котел, няма гориво или слънчево нагряване, няма нещо, което да шуми, да гори - само радиатори. Енергията се отделя от самата вода. Може в системата да се включи и бойлерът на семейството, така че и той да не харчи отделно. Системата може да се направи за една стая, може и за цяла къща. За къща идеалният вариант е слънчеви колектори, плюс електроподгревател. Консумацията пада изключително много. През деня, включително през зимата, водата се подгрява от слънчевия колектор, а вечер от системата с малко електроенергия. Възможно е да се направи и за апартамент, но той или трябва да е на последните етажи, или да има странични стени, на които да се сложат слънчевите колектори.
Иновациите при отоплителните уреди наистина са много в момента. Има колеги, които предлагат отопление буквално от въздуха, но за затопляне примерно на един бойлер при този вариант са нужни около 4 - 5 часа - става по-бавно, но еленергията, която се използва, е 2 - 3 пъти по-малко от стандартен електроподгревател.

- Как ви хрумна да се заемете точно с този бизнес?

- Стартирах го преди 1 година, точно на дъното на кризата. Просто се огледах и видях, че единствените неща, за които хората харчат дори във време на несигурност и проблеми са храна, лекарства и енергия, особено за отопление. Аз съм топлоенергетик, логично беше да се захвана с това, от което разбирам. Това ми дава възможност, като започнем да правим топлоенергиен баланс на дома или дадено помещение - било то офис или промишлено хале на клиента, да имам погледа и знанията да му предложа всички възможни към този момент варианти, а той да избере предпочитания от него. Когато проучвах пазара преди да създам Топлоенергийния център видях, че целият този сектор е разделен на три отделни вида дейности: доставчици на отоплителни уреди, доставчици на горива и на монтажни дейности и поддръжка. Реших, че е уместно да събера всичко това на едно място, така че клиентът не само да не губи време, но и да получава веднага нужната информация, цялостна визия и практическо изграждане на най- добрата за него система за отопление, плюс доставка на съответните горива.

Всяка система изисква и поддръжка, така че сме длъжни да гарантираме и тези услуги. Предлагаме също така материали и Монтаж на топло- и хидроизолоции за постигане на по-добър ефект от цялата система. Принципът ми е да предложа най-изгодния за клиента вариант. Ако мога да постигна искания от него ефект с елементи с по-ниска цена, примерно от по-старо поколение, го предлагам. Има случаи, когато най-новото и най-скъпото не дават по-висок ефект в конкретния случай. Целта ми е изграждане на дългосрочно партньорство с моите клиенти и пълно обслужване, а това е постижимо само при лоялност и доверие между страните. Моето мото е - внеси топлина в живота си за един щастлив живот.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини