Начало Новини Актуално Отново се активира свлачището между селата Колена и Люляк

Отново се активира свлачището между селата Колена и Люляк

Актуално

Свлачището между старозагорските села Колена и Люляк вчера отново създаде проблеми. На няколко места е имало срутване на скална маса, която по щастливо стечение на обстоятелствата не е успяла да създаде инциденти с преминаващи автомобили. Най-големият проблем е паднал над 200-килограмов камък край дясното пътно платно от Колена за Люляк.

Ако по време на срутването му е минавало МПС, със сигурност щеше да има необратими последствия, пише вестник Старозагорски новини.

Изпратените намясто представители от Екоконтрола изразиха мнение, че причина за свлачището са извършените преди месеци взривни работи за обезопасяване на района, вследствие на които част от скалната маса се е пропукала и поддала заради проливните дъждове през последните дни.
Свлачището не е от вчера, затова сме поискали от Междуведоствената комисия по бедствия и аварии 100 000 лв. за обезопасяването му, коментира вчера пред медията ни зам.-кметът Йордан Николов. Отделно, по линия на МРРБ, ще бъдат осигурени средства за ремонтиране на пътя между Колена и Люляк.

До този момент обаче по сметката на Общината не са постъпили средства от Междуведомствената комисия, а няколко огромни камъка са в готовност да се срутят всеки момент, близо до мястото, където репортерският ни обектив запечата над 200-килограмовия паднал камък. Разпоредил съм опасните камъни от върха на скалата да бъдат принудително срутени, заяви вчера г-н Николов. Всички останали обезопасителни мероприятия, които търпят отлагане във времето, ще бъдат реализирани, след като се получат парите по линия на бедствията и авариите.
Пак вчера от Агенция Пътна инфраструктура съобщиха за паднала скала в Прохода на Републиката, при село Пчелиново, което се води към Старозагорска област. Затова от АПИ апелираха водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание в района.

Още новини