Начало Новини Актуално Отново протест в подкрепа на енергийния комплекс "Мини Марица-изток" в Стара Загора

Отново протест в подкрепа на енергийния комплекс "Мини Марица-изток" в Стара Загора

Актуално

Участниците в демонстрацията в подкрепа на комплекса "Мини Марица-изток" затвориха за кратко възловото кръстовище между булевардите "Цар Симеон Велики" и "Свети Патриарх Евтимий" в Стара Загора. Движението по бул. "Св. Патриарх Евтимий" беше отцепено от полицията в участъка от ул. "Св. Княз Борис I" до ул. "Генерал Гурко". Протестът започна на площада пред местната администрация, където стотици хора се включиха във втория за днешния ден протест. Към него се присъединиха работещи в комплекса и техните семейства. Те настояха за промени в Териториалния план за региона, който беше публикуван на сайта на енергийното министерство на 10 август. 

"Днес за трети път ние не получихме никаква яснота какво ще се случва с нашия град, с нашия регион, с нашите работни места и с комплекса "Марица-изток". Той произвежда 50 процента от електроенергията в България. Дава работа на 12 000 души и на още 80 000 непряко заети в дейността. В Териториалния план е записано, че 2026 година капацитетът на комплекса пада с 60 на сто. Това означава 60 процента безработни. Всеки осми в Стара Загора е свързан с комплекса, а в Раднево и Гълъбово - всеки втори", каза пред протестиращите  Деян Дяков, председател на Сдружение с нестопанска цел "За Марица изток", което е организатор на проявата. Той посочи, че ако комплексът затвори, старозагорският регион ще губи по 877 млн. лева годишно.

Както БТА по-рано писа, днес се проведе и третата дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица изток" - перспективи и предизвикателства".

"В така предложения Териториален план няма конкретика за бъдещето на региона. Няма такава и за бъдещите евентуални работни места освободените служители от комплекса "Марица-изток". В така направения план министерството сигурно предвижда до 2030 г. най-малко 12 000 работни места да бъдат прехвърлени към други икономически сектори. До 2038 г. се очаква да бъдат засегнати още 15 000 работни места на пряко заети и на 80 000 непряко заети", каза Дяков. Той определи като "стряскащо" това, че в Териториалния план "има едни добри пожелания и едни виртуални инвеститори, които ще дойдат на територията на региона, които ще осигурят нови работни места с нови инвестиции".

Според него в Териториалния план "трябва да бъдат заложени конкретни стъпки и мерки и да бъдат проведени предварителни разговори с инвеститори, за да може служителите в комплекса "Марица Изток" един ден да имат гарантирани работни места", каза още председателят на сдружението. От СНЦ "За Марица Изток" настояват териториален план да бъде направен след обществено обсъждане в старозагорски регион с гражданите и бизнеса от региона.

Деян Дяков обясни, че според предложеният план се предвижда "единствено фотоволтаични панели на територията на "Мини Марица-изток", батериен комплекс с 1,4 мегавата фотоволтаични панели". Той допълни, че работещите не са съгласни "да се преквалифицираме в монтажници на фотоволтаични панели". Те настояват за изграждане на стратегия по дати и години, в която да бъдат посочени мощности, които излизат от експлоатация, и тези, които ще ги заместят като базови мощности.

В подкрепа на протестиращите се обяви Стефан Шоселов, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, клон Стара Загора. Той се обяви в подкрепа на запазване на комплекса.

На протеста присъства и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Още новини