Начало Новини Актуално Отново бум на опитите за измами в Стара Загора

Отново бум на опитите за измами в Стара Загора

Актуално

През последните 10 дни в областта отново зачестиха опитите за измами по телефона. Въпреки многократните предупреждения и многобройните публикации в медиите, няколко старозагорци все пак станаха жертва на ловкостта и наглостта на престъпниците и … на собствената си доверчивост…  Наред с класическия  “полицейски” сценарий, при който потърпевшият трябва да плати за освобождаването на близък, задържан за причинена тежка катастрофа с пострадал човек, напоследък находчивите измамници прилагат и нова - “медицинска” схема.

При новия вариант самият близък е пострадал и му предстои спешна операция, за която са нужни пари. Другите актуални способи за въвеждане в заблуждение са свързани с участие в томболи и лотарии на фирми, вериги магазини и мобилни оператори, предупреждават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.

Класическият сценарий
Задържан за причинен пътен инцидент

Как го правят :
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията (често в друг град) защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал или пострадал тежко възрастен човек или дете. След кратък и накъсан разговор с  “разстроения” мним роднина, се обажда мъж, който се представя  за  полицай , следовател или  адвокат. Той потвърждава, че Вашият роднина е задържан и обещава да  “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, да не споделяте с никого , “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата – обикновено пред обществена сграда, но е възможно да бъда изпратен и посредник до дома Ви или да поискат да предадете парите  чрез такси. В някои случаи измамникът може да поиска и да закупите ваучери към мобилни оператори и да му продиктувате кодовете за активиране,  “за да се разбере със съдиите и прокурорите”.
 
Новата схема Спешна операция
Как го правят :
Обаждането е отново на стационарния телефон в дома Ви. В слушалката чувате глас на плачещ и разстроен човек, който  говорейки несвързано, се представя за ваш близък ( дъщеря/син, сестра/брат, внучка, племенница и т.н.). Веднага след това ви се обажда “лекар” и  обяснява че вашият близък е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Съобщава Ви, че Вашият роднина е със счупени крайници, че му предстои спешна операция и трябва да платите за поставянето на пирон, избор на екип и т.н., като исканата сума варира от неколкостотин до няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите се организира в района на автогарата, на автобусна спирка и дори – в близост до болницата. Напоследък този тип обаждания стават най-често през нощта – измамниците явно разчитат, че когато сте сънен и разтревожен е по-лесно да бъдете объркан и заблуден и по-трудно ще се решите да се обадите на своите близки.
 
Как да реагирате :
И  при двата варианта веднага се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете на незабавно тел. 150, 166  или 112 (избират се безплатно). В полицията могат да проверят и да Ви съобщят дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е пострадал или задържан.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо че ви се представят по телефона за длъжностни лица.

Печалба от томбола на мобилен оператор
Как го правят :
На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да участвате в лотарията Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. можете да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лв. Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120 -130 лв. получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най- привлекателни – плазмен телевизор, 7 – дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър  и т.н.
 
Как да реагирате :
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица които не познавате лично, независимо за какви се представят.
Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 или 166 - избират безплатно от всички телефони.

Още новини