Начало Новини Актуално Отложиха с година скандална наредба за болниците

Отложиха с година скандална наредба за болниците

Актуално

Като глупава, недомислена и правена на парче определи д-р Николай Христов новата Наредба 49 на Министерството на здравеопазването, с която се въвежда минимален брой легла в болниците и се регламентират основните изисквания, на които трябва да отговарят те.

След среща на представители на Асоциацията на болниците от цялата страна и неправителствени организации с министър Стефан Константинов от МЗ даде гратисен период от 1 г. за влизането в сила на скандалния документ, който от няколко дни ескалира отново напрежението в старозагорските лечебни заведения.
"С наредбата, която бе предвидено да влезе в сила след пет дни, се въвеждаше изискване от минимум 30 легла за специализирани и 60 за многопрофилни болници, което автоматично затваряше около 70 - 80 заведения в страната", коментира управителят на МБАЛ "Ния Мед".

"На нас това не би ни се отразило катастрофално, защото ги имаме тези 60 легла. Против сме обаче някои глупави допълнителни изисквания, които ще ограничат нормалната работа в неонатологичния сектор. Според новите правила, бебета под 2500 грама трябва да бъдат задължително отглеждани в неонатологично отделение с минимум двама неонатолози. Тоест към 100 наши бебенца годишно, които се раждат по около 1300-1400 грама, и за които ние успешно  се грижехме сами, трябва да се пренасочват към МБАЛ "Д-р Ст. Киркович". Тук ще остане единственото неонатологично отделение за всички недоносени деца в областта, както и ще продължи да поеме бебета и от Ямбол, и от Бургас. Първо, това ще се отрази на капацитета на отделението. И второ, те не могат да осигурят поне 30-дневен престой в кувьоз на недоносени от три области. Как болниците да осигурят по двама неонатолози, при положение че те са общо 40 в страната. И кои заведения ще имат такава възможност", негодува още д-р Христов.
"Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година. Министерството на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни", гласи изявлението на здравното ведомство.
„Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги“, категоричен бил д-р Константинов пред болничните шефове. Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство. Министерството щяло да работи и за извеждането на дейности от болничната в извънболничната помощ в пакета, който финансира Здравната каса, както и промяна в начина на финансиране на болничната помощ.
„Доволен съм от реакцията на министерството. Днес (вчера, б.а.) представители на 40 частни, специализирани и малки общински болници от страната обяснихме в прав текст на д-р Константинов каква бомба се залага с този документ“, коментира управителят на старозагорската болница „Ритъм ТБ“ д-р Руси Русев, който е участвал в срещата.

Информация: вестник Новината

Още новини