Начало Новини Актуално Отложиха делото срещу Иса Бесоолу

Отложиха делото срещу Иса Бесоолу

Актуално

Да продължи съдебното следствие заради неизяснени обстоятелства по дело No 689/2010 срещу кандидатa за депутат от ДПС за 41-вото Народно събрание Иса Бесоолу, арестуван при спецакция на старозагорските антимафиоти. Това реши Окръжен съд - Стара Загора. Срещу бизнесмена е повдигнато обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на средства от касата на община Павел баня.

Обвиняема по делото е и 28-годишната Милена Кавръкова, финансов директор на Общината. Тя е обвинена в присвояване на 28 000 лв. от общинската каса, които е дала на Бесоолу, пише вестник Старозагорски новини.
Съдията по делото направи достояние на обвинението и защитата две писма, които бяха приети като доказателства. Първото е на кмета на Община Павел баня от 31 март т.г., в което се съобщава, че при теглене на парична сума не се изисква предварителна заявка или искане.
Второто писмо е на областния управител с приложено копие от извлечение на "Уникредит Булбанк", с което се удостоверява, че не са внасяни никакви депозити за участие в тръжни процедури.
Като свидетели по делото бяха призовани Диан Дишков, бивш шофьор в "Автобусни превози" - Павел баня, Иванка Чавдарова, касиер-счетоводител, Христо Мудрев, домакин, и Павлина Дончева, гл. счетоводител в община Павел баня.
При показанията на Павлина Дончева се установиха противоречия и неясноти за начина, по който са водени бюджетната и разходната книга. Неизяснено остана и обстоятелството, че същата е положила подпис на документ с дата, съвпадаща с времето, когато е била в платен годишен отпуск и е пътувала извън страната.
Във връзка с изнесените от свидетелката обстоятелства, съдът постанови да се изиска справка от ОДМВР - Стара Загора, за продължителността на задграничното й пътуване през месеците юли и август 2009 г., както и административна справка от общината за датата на завръщането й. Дончева ще трябва да се яви на следващото съдебно заседание, насрочено за 10 юни т.г., когато като свидетел ще бъде изслушана и Мима Бобева - счетоводител в администрацията на Община Павел баня.
Припомняме, че след спецакция на полицията, през август 2009 г., сумата от 28 хил. лв. беше върната от Иса Бесоолу с протокол, по време на неговото задържане. Според вещото лице, свидетел по делото, Бесоолу му е предлагал подкуп, за да изготви завишена оценка на два привлекателни терена в Павел баня - държавна собственост. Те са били с изградена инфраструктура и с резервоари за минерална вода. Били са обявени на търг, който областният управител на Стара Загора спира на 28 юли 2009 г. заради съмнения в злоупотреба.
Името на Иса Бесоолу, чийто бизнес основно е свързан с дърводобив, нашумя през 2007 г. заради подписка, организирана от природозащитници, които го обвиняваха в незаконна сеч.

Още новини