Начало Новини Актуално Отличиха съвременните будители на Стара Загора

Отличиха съвременните будители на Стара Загора

Актуално

На тържествена церемония в Регионална библиотека Захарий Княжески бяха връчени наградите Анастасия Тошева и Млад учител на Община Стара Загора, и Будител на Стара Загора на Съюза на учените.

На церемонията присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, доц. Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените Стара Загора, доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет, преподаватели от старозагорски училища, учени.

Гостите бяха поздравени с изпълнения на саксофон от Добромир Добрев, ученик от НУМСИ Христина Морфова. Последва и химна на будителите, който изправи на крака присъстващите в залата.

Своето послание към старозагорските будители отправи Здравка Евтимова, българска писателка, носител на наградата Христо Г. Данов за 2020 г. за цялостен принос в развитието на българската книжовна култура.

Във Вашите лица аз виждам това, за което съм си мечтала-хора, които знаят, че животът им има стойност. Вие създавате хора, които ще прославят Стара Загора, България и Европа. Будителят е създател на почтеност, на гордост, че си израсъл под българското слънце. Всеки един от Вас прави така, че не само на думи, а с делата си създава духовния строй на млада България. Стара Загора може и го е правила, каза Евтимова.

Наградите на отличените връчи Иванка Сотирова. Всички Вие сте с изправени гордо чела, защото за Вас професията е призвание. Вие възпитавате и отстоявате духовността на Стара Загора. Нека в днешните сложни времена всеки от Вас да съхрани доброто и да го носи в себе си, пожела зам.-кметът.

С индивидуалната награда Анастасия Тошева за значим принос в образованието бяха отличени трима дейци на образованието: проф. д-р Петър Динев Петров, дългогодишен преподавател и декан в изминалия мандат на Педагогически факултет при Тракийски университет, работил за утвърждаване на образователните традиции и продължаване делото на Анастасия Тошев, Павлин Здравков Пеев, старши учител по информатика и информационни технологии в ППМГ Гео Милев, член на Национална комисия за олимпиади и състезания по информатика, ръководител на школа по информатика в ЦПЛР и Красимир Петров Къшев, преподавател в НУМСИ Христина Морфова, ментор, вдъхновител и реализатор на значими сценични проекти с участието на ученици, с принос към успешна професионална реализация на възпитаници на училището.

Бе връчена и една колективна награда на Динка Тодорова, Живка Недялкова, Ивелина Глинджурска и Радостина Кръстева - учители по информатика и информационни технологии в ГПЧЕ Ромен Ролан за спечелени проекти и участие в Национални програми - проект Шанс за работа, 2 проекта по Национална програма Информационни и компютърни технологии, проект Четири лапи и др.

С плакет Млад учител бяха наградени: Евгени Черепов, учител по Български език и литература в ГПЧЕ Ромен Ролан, Дамян Дончев Димитров, учител по професионална подготовка в НПГВМ Иван Павлов и Асен Йорданов Анастасов, учител по професионална подготовка в НПГВМ Иван Павлов за прилагане на креативни и иновативни методи при преподаването, съобщиха от пресцентъра на  Община Стара Загора.

Доц. Д-р Васил Хаджиилиев обяви и избраните за Будител на Стара Загора. Носители на престижната награда са проф. Минко Балкански, достоен човек, професор, дарител, създател на фондация Миню Балкански за обучение на млади таланти и доц. д-р Ани Златева, преподавател по методика на изобразителното изкуство в Педагогически факултет и главен секретар на Тракийски университет Стара Загора.

Още новини