Начало Новини Актуално Отличиха млади поети в конкурса Веселин Ханчев в Стара Загора

Отличиха млади поети в конкурса Веселин Ханчев в Стара Загора

Актуално
1IMG 9758 18Най-добрите млади поети, участници в Националния младежки литературен конкурс Веселин Ханчев, бяха наградени на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. В 35-тото издание на поетичния форум участват 80 млади творци. Организатори са Община Стара Загора, Библиотека Родина и Къща музей Гео Милев. Гости на церемонията бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Диана Атанасова, началник отдел Култура в Община Стара Загора и Росица Ранчева, един от създателите на конкурса.
В началото на вечерта бе представена стихосбирката Лентата е почти изснимана на Надежда Тричкова, носител на голямата награда от 34-тото издание на конкурса. Наградата се оказа мощен стимул да пише и да повярва в себе си, каза редакторът Марин Бодаков. Надежда Тричкова,която за пръв път видя книгата си, благодари на организаторите на конкурса, че дават шанс на поезията.
Жури в състав: Марин Бодаков, Мария Донева и Иво Рафаилов е разгледало над 800 стихотворения на участниците в тазгодишния конкурс. Имаше и в свободен стих и римувани. Открихме участници и в минали издания. Търсехме талант сподели Мария Донева. По думите й приятна изненада са били творбите на 14 и 15-годишните участници.
Голямата награда Златно яйце и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 24-годишния Мартин Илиев от София за стихотворението Като човек от равнината.
Втора награда получи Габриела Манова на 23 години от София за стихотворението Тя пристигна с куфар и половина, а за трета се пребори 16-годишната Теодора Георгиева от Силистра със стихотворението Кръговрат.
Радвам се, че конкурсът е трибуна за интелигентни млади хора. Благодаря, Ви. Създавате наслада, нека да Ви има, каза при награждаването Иванка Сотирова.
Благодаря на журито и на организаторите. Тази награда ме радва и ме плаши, но повече ме радва, сподели новият победител в конкурса Веселин Ханчев.

Още новини