Начало Новини Актуално Отличиха дарители на старозагорския музей

Отличиха дарители на старозагорския музей

Актуално

На Международния ден на музеите-18 май , Регионален исторически музей Стара Загора връчи свидетелства на дарителите на РИМ-Стара Загора за 2019 и 2020 г., които са спомогнали за обогатяването на музейните колекции. Сред ценните експонатите са книги, снимки, документи, облекло и вещи от традиционния селски бит, както и банкноти от средата на ХХ век. Сред новите придобивки в експозицията на музея е и арменски комплект сребърни прибори за подправки от начало на ХХ век и арменска дамска чантичка от сребърна тел от същия период.

Свидетелствата бяха връчени от зам.-кмета по Култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева, която благодари на служителите на музея за техния професионализъм и всеотдайна работа.

Тя присъства и на откриването на гостуващата изложба Варна - царицата на Черно море на Етнографски музей-Варна. Тя е експонирана на IV експозиционно ниво в РИМ-Стара Загора. Изложбата е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град през 1921 г. Чрез текстове, снимки и оригинални експонати /бански костюми и плажни принадлежности, модни аксесоари и рокли за морето/ е представено развитието на Варна като модерен европейски и курортен град през първата половина на ХХ в.

 

Още новини