Начало Новини Актуално Отличието „Анастасия Тошева“ и награди по повод Деня на народните будители бяха връчени в Стара Загора

Отличието „Анастасия Тошева“ и награди по повод Деня на народните будители бяха връчени в Стара Загора

Актуално

Маргарита Шоселова получава отличието „Анастасия Тошева“На тържествена церемония в Културен център „Стара Загора“ днес бяха връчени отличието „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора, наградите на Регионално управление на образованието и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените. В залата се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и науката, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора и областният управител Гергана Микова. Сред гостите бяха още зам.-областният управител Петя Чакърова, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора. Церемонията започна с Химна на народните будители изпълнен от Смесен хор „Родина“.

Отличието „Анастасия Тошева“ за значим принос в образованието бе присъдено на Сребра Порязова, учител по български език и литература в Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Маргарита Шоселова, музикален педагог в Държавна опера Стара Загора, създател и ръководител на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“.

Грамоти получиха номинираните Иванка Кирилова, Невена Господинова и Йоанна Димитрова, както и Академичната общност на Тракийски университет. По предложение на кмета на Стара Загора Живко Тодоров всички млади учители в Стара Загора получиха поздравителен адрес и специални значки за приноса им в развитието на образованието в нашия град. „За нас учителите всеки ден е празник. Да си учител означава, да можеш, да запалиш искрата на знанието у своите ученици“, сподели Яна Бабрикова, млад учител от Начално училище „Димитър Благоев“.

За първа година Регионално управление на образованието Стара Загора също връчи награди по повод Деня на народните будители – плакет с образа на Митрополит Методий Кусев. Татяна Димитрова награди отличените: Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 „Светлина“ Стара Загора, Николай Широв, директор на Основно училище „Георги Райчев“, Стара Загора, Диана Теленчева, старши учител в Детска градина „Калина Малина“ – Чирпан, Таня Стоева Стаматова – Манева, старши учител в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ - Стара Загора, Педагогическият колектив на Детска градина № 18 „Пчелица“ - Казанлък и Педагогическият колектив на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ - Стара Загора.

Наградата „Будител на Стара Загора“, учредена от Съюза на учените, връчи председателят доц. д-р Васил Хаджиилев. С нея са удостоени Райчо Гънчев, основател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ и проф. Илия Димитров Ласкар от Аграрен факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Те са отличени затова, че с мисъл, слово, перо и дело са обогатили културата, науката, интелектуалния хоризонт и съхранението духа на Стара Загора.

В поздравлението си Милен Врабевски, български лекар, бизнесмен и филантроп, учредител и председател на Фондация „Българска памет“ похвали Стара Загора, че е учредено отличие на името на достойната българка Анастасия Тошева, както и това, че утре празникът ще се чества пред паметника на митрополит Методий Кусев. „Съвременният будител се бори с бедността във физически и духовен смисъл. Това, което Ви обединява, е Вашият стремеж да научите децата да бъдат успешни хора. Научили сме се да ценим заедността и успяваме да сътворим идеали, които след нас ще носят само позитиви. Покланям се пред Вашата просветителска дейност - каза още Милен Врабевски.

„В навечерието сме на един празник, който всички ние трябва да тачим. Стара Загора има своята дан, за да бъдем тук и да се чувстваме будители. Имаме отдадеността да показваме, да учим, да възпитаваме. Поздравявам Ви, че съхранявате българския дух, че съхранявате българщината. Стара Загора винаги е била водеща в духовния живот. Има го и новото възраждане. Нека Денят на будителите бъде безкраен повод за самочувствие“ – пожела в словото си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Празникът продължи с концерт на Смесен хор „Родина“ и артисти от Държавна опера Стара Загора.

IMG 5445

nafrada anastasia tosheva

Още новини