Начало Новини Актуално Отличен за Кристалина Георгиева

Отличен за Кристалина Георгиева

Актуално

Председателят на ЕК Барозу прие в Брюксел новата българска кандидатка за еврокомисар Кристалина Георгиева. Той одобри нейната кандидатура и изрази убеждението, че Георгиева притежава необходимите качества и е твърд последовател на европейската идея, за да бъде отличен комисар. Барозу изтъкна солидния международен опит на българската представителка, която в момента е вицепрезидент на Световната банка.

Изслушването на Георгиева в ЕП ще се състои на 3 февруари, а гласуването на пълния състав на новата ЕК е насрочено за 9 февруари. Г-жа Георгиева има подходящ международен опит и познания на материята, които реално ще й послужат в нейната нова роля, съобщи комисията в комюнике, предаде actualno.com. Българският кандидат за еврокомисар е обсъдила с Барозу няколко въпроса - виждането й за ролята на ЕК и нейното взаимодействие със Съвета на Европейския съюз и Евроарламента, стратегията на комисията за изход от икономическата криза, съдържанието на портфейла, за който ще отговаря.
Георгиева коментира след срещата с Барозу, че оценява ресора, който й е даден много високо.  За много страни това е лицето на комисията. Аз бих казала, че за тези, които се нуждаят от помощ, това е най-важният портфейл. За хората в Хаити това е най-важният портфейл на комисията, подчерта тя.
Предстои официалното одобрение на Съвета на постоянните представители, но българката трябва най-вече да бъде изслушана на 3 февруари от Европейския парламент.
Барозу се надява ЕП да утвърди бъдещия му екип от 26 комисари на 9 февруари, след като вече одобри принципно 25 от членовете му.

 

Още новини