Начало Новини Актуално Отлагат пенсионната реформа. От 1 юли т.г. - благинки за пенсионерите над 75 години

Отлагат пенсионната реформа. От 1 юли т.г. - благинки за пенсионерите над 75 години

Актуално

Реформата в пенсионната система по отношение на пенсионната възраст и осигурителния стаж за пенсиониране се отлага. Тази новина беше съобщена вчера в Стара Загора от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Решението е било взето на 10 февруари т.г. по време на срещата на Консултативния съвет по пенсионната реформа с премиера Бойко Борисов. "Консултативният съвет ще продължи да работи, ще продължим диалога със синдикатите, с пенсионерските организации за търсенето на най-добрите решения, но този въпрос ще го оставим малко на заден план, защото ситуацията на пазара на труда е толкова тежка, че всички усилия трябва да бъдат насочени там. И да дадем възможност здравната реформа да бъде осъществена абсолютно успешно, за да може да предлага по-добри услуги на гражданите, в това число и на пенсионерите", заяви министър Младенов.

Как ще се реши проблемът с хората, пенсионирали се до 2000 г., които няколко предходни правителства обрекоха на глад и мизерия? Този въпрос към социалния министър постави вестник "Старозагорски новини". Тотю Младенов уточни, че към настоящия момент се спира пенсионната реформа само в частта й за трудовия стаж и възрастта за пенсиониране, а Консултативният съвет ще продължи работата си за укрепването на пенсионната система и получаването на по-адекватни пенсии от най-ощетените. Министърът припомни, че с приемането на Кодекса за социално осигуряване и промените в републиканския бюджет от 1 юли т.г. се очаква всички пенсионери над 75 г. да получават допълнителна добавка всеки месец до 50 лв. Освен това от 1 юли с 5% щели да се увеличат вдовишките пенсии. Правителственият гост в Стара Загора изрази надежда, че пак от сакралната за най-възрастните пенсионери дата - 1 юли 2010 г., МТСП ще има възможност за актуализиране на пенсиите и минималната работна заплата, в това число и нивото на минималната пенсия. "Аз смятам, че е задължително минималната пенсия да съответства на гарантирания минимум, но предложението на Консултативния съвет е това да стане не чрез системата на държавното обществено осигуряване, а чрез механизмите на държавния бюджет", коментира министърът.
Вчера той се срещна с областния управител Йордан Николов, кмета на Община Стара Загора проф.Танчев, представители на синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ и работодателските организации. Темата на закритата за медиите среща е била постигането на социален диалог и възможностите, които предоставя ОП "Човешки ресурси".

Още новини