Начало Новини Актуално Отлагането на реформите в енергетиката ни струва по 2 млн. лева на ден

Отлагането на реформите в енергетиката ни струва по 2 млн. лева на ден

Актуално

отлагане реформи енергетика струва 2 млн. лева денНай-важният проблем в енергийния сектор е овладяването на финансовия дефицит Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който представи пред медиите резултати от анализите на Световната банка и на Европейската комисия за българската енергетика. В дискусията участва и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че правителството е потърсило външни експерти, които да диагностицират сектора не защото в България липсват такива, а за да неутрализира всякакви съмнения в обективността и безпристрастността на направените изводи. По думите на Захариева балансирането на сектора зависи от комплекс от мерки и всеки трябва да поеме своята отговорност за реализирането им, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Основният извод от проучването на Световната банка е, че към 2030 година ще продължим да имаме излишък на електроенергия при наличните инсталирани мощности, каза още министър Василев. Анализите на Европейската комисия и на Световната банка са доста сходни и показват, че в България има три големи групи от проблеми в сферата на енергетиката, подчерта той. Първата група е свързана с констатацията, че разходите в системата са по-големи от приходите.

По думите на Асен Василев начинът, по който се използват наличните мощности в страната и моделът на ценообразуване създават огромен финансов дефицит в системата. Общият размер на задълженията в отрасъла е малко над 13 млрд. лева за следващите 17 години, обясни Василев. Това означава, че ако секторът не се преструктурира, ще трябва да плащаме между 800 и 1,1 млрд. лева на година, за да се запази цената на електроенергията на текущите равнища, подчерта той. Това е 1,16 % от БВП на страната. Всеки ден отлагане на реформите ни струва 2 млн. лева, каза още Василев.

Втората група от проблеми е свързана с начина на управление на енергийната система. Има усещане за корупция в сектора, непрозрачност и невъзможност на регулатора да упражнява ефективен контрол. Според анализа на Световната банка държавните активи от БЕХ се управляват непрозрачно и голяма част от трупащите се дефицити остават скрити в тази корпоративна структура. Една от основните препоръки на Световната банка е да разкрият изцяло всички конфликти на интереси на всички държавни служители, депутати и работещи в енергийния отрасъл, за да се изгради доверие в него. Според експертите на Световната банка структурата на БЕХ трябва да бъде премахната, за да се повиши прозрачността в системата.

Третата голяма група от проблеми е свързана с това доколко енергийно бедните хора могат да си позволят да плащат сметките си за ток. Системата за подпомагане на тези групи е неадекватна, електроенергията в бита се използва неефективно и води до по-голямо потребление, констатират международните експерти. Министър Василев обясни, че спрямо 2003 г. размерът на раздадените енергийни помощи е намалял три пъти. Само 12% от енергийно бедните потребители получават помощи в момента. Във връзка с това Световната банка препоръчва да се увеличи сумата за енергийни помощи и те да станат достъпни за повече хора.

Експертите на Световната банка констатират също и липса на прозрачност в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Във връзка с това са изготвени промени в Закона на енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. По думите на министър Василев енергийният регулатор трябва да даде ясна представа как ще се променят цените, за да могат всички участници в сектора да направят своите планове.

Още новини