Начало Новини Актуално Отлага се забраната за плащане в брой при сделките с имоти

Отлага се забраната за плащане в брой при сделките с имоти

Актуално

Въвеждането на правилото всички имотни сделки да се плащат само по банков път от 1 януари 2010 г. се отлага за лятото. Причината е, че парламентът не успя да приеме промените в закона на нотариусите, забраняващи плащанията в брой. Проектът на правителството мина само на първо четене през правната комисия.

"В най-добрия случай законът може да бъде одобрен на две четения в парламента в края на януари", прогнозира Искра Фидосова, председател на правната комисия в Народното събрание, която е и нотариус по професия. Според нея след това ще е необходима разяснителна кампания сред населението за ползите от въвеждането на новите правила при изповядването на сделките, както и гратисен период, преди да влязат в сила. "Най-вероятно законът ще започне да действа не по-рано от май, юни", каза Фидосова, цитирана от вестник Дневник.

Целта на предложените от правителството промени е да се извадят на светло истинските цени на имотите и да се попречи на измамите и прането на пари, обясни правосъдният министър Маргарита Попова при одобряването на законопроекта от правителството през ноември. По думите й последиците от въвеждането му ще бъдат "повече приходи за общинските бюджети, усилване на позициите на банките и защо не и падане на лихвите по кредитите".
Между първото и второто четене в парламента ще бъдат променени някои текстове, но философията на законопроекта няма да се пипа, заяви Фидосова. По думите й ще бъде прецизиран текстът на декларацията, под която ще се подписват страните, че сумата в нотариалния акт е действителната цена.

Към закона няма да е необходимо да се пише специална наредба, смята Димитър Танев, председател на Нотариалната камара. Той съобщи, че в момента се подготвя друга наредба на министерството на регионалното развитие, която урежда достъпа на нотариусите до системата ЕСГРАОН. С документа ще се регламентира онлайн връзката на нотариусите със системата, в която има актуална информация за личните данни на гражданите. "Така в реално време ще може да проверяваме удостоверенията за наследници и за гражданско състояние", посочи Танев. Той обясни, че много често в момента с фалшиви удостоверения за наследници се правят имотни измами.

Над два пъти са се увеличили сделките с имоти през декември в сравнение с октомври и ноември и над три пъти спрямо август и септември. Това съобщиха пред "Дневник" нотариуси и брокери. Причините са притесненията на продавачи и купувачи заради поправките в Закона за нотариусите и новите по-високи данъчни оценки на имотите. Агенцията по вписванията е била затрупана с актове и вместо за три дни ги е обработвала за над 10, оплакаха се нотариуси. По техни данни през декември са се купували основни едностайни и двустайни жилища.

Още новини