Начало Новини Актуално Отлага се телевизионната цифровизация

Отлага се телевизионната цифровизация

Актуално
Стара Загора

Окончателното спиране на аналоговото наземно телевизионно радиоразпръскване, което трябваше да стане до 31 декември 2012 г. се измества за 1 януари 2015 г., съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

За да бъде изпълнен процесът на цифровизация в предварително планирания през 2008 г. срок, трябва да бъде осигурен значителен финансов ресурс както за Министерството на отбраната (МО), за освобождаване на честоти, така и за широка информационна кампания, заяви Цветков, цитиран от БТА и econ.bg.
На Министерството на отбраната ще са нужни между 200 и 300 млн. лв. за освобождаване на честотите, посочи министърът.
По думите му средства ще са необходими и за гражданите, заради декодерите, които трябва да се купуват за по-старите телевизионни приемници.
В такъв кратък срок не могат да се осигурят необходимите финансови средства, а има и правни проблеми, необходими са корекции на нормативни документи, отбеляза министърът.
Днес правителството е взело решение за създаване на работна група, която трябва да подготви проект на план за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване. Групата трябва да изготви плана в срок до 31 януари 2011 г., предаде Дневник.bg.
Според министър Цветков "няма да се стигне до колизии и необходимост от преиздаване на лицензии за цифровото телевизионно радиоразпръскване" заради удължаването на срока.
Според Цветков удължаването на срока не е в нарушение на изисквания на ЕС и е практика в много други страни като последният пример за удължаване на срока е Румъния, а преди това същото е направила и Великобритания.
Досега едва 5 страни от ЕС са преминали към дигитално излъчване. Това са Германия, Люксембург, Финландия, Швеция и Холандия. В момента тече процеса по цифровизация в страни като Италия. Единствено дигитален сигнал излъчват и телевизиите в САЩ.

 

Още новини