Начало Новини Актуално Откровено за стачката в Мини Марица-изток

Откровено за стачката в Мини Марица-изток

Актуално
Христо Дяков

Миньорската стачка приключи. Подписа се споразумителен протокол, част от който ще бъде съобщен на медиите, а друга част - не, т.е. ще се изпълнява тихомълком. Защо? За да не се настройва общественото мнение срещу бранша. Сякаш то (общественото мнение) отдавна не беше формирано, още от първите публикации в телевизии и вестници за доходите на един миньор и за коледните претенции на синдикатите.

Моите искрени уважения към редовия миньор, към труда му, към приноса му, даже и към претенциите му. Него не съдя. Затова по тези въпроси ги има синдикатите - да формират мнение и да устояват позиции. Затова, приятелю, не се обиждай от моите упреци, те не са насочени към теб, а към организаторите на протеста. Тези, които не виждат по-далеч от носа си и които, меко казано, разсъждаваха и действаха чисто егоистично, без да мислят за последиците извън Мини Марица-изток или от незнание, или пък от много добра информираност, което е още по-лошо, да не кажа страшно. Защото с тази стачка се рекетира българската енергетика, рекетира се държавата!
Кой е големият печеливш и кой - губещ? Както на последните избори, победени няма. И двете страни могат да се считат за победители. Веднага възниква въпросът защо трябваше да се стига до ефективна стачка. Всеки стачкуващ ще загуби толкова от месечния си доход, колкото ще спечели от споразумителния протокол. Едни пари ще отидат от единия джоб в другия, или по-точно: няма да отидат. В този смисъл печелившо е ръководството на Мините. От друга страна, синдикатите направиха всичко възможно да не бъдат големият губещ, поне за пред членовете си.

Съвсем отговорно заявявам: ако аз бях страна по преговорите, щях да договоря. Нямаше да се стигне до ефективни протести. С екипа от ръководството на рудниците съм работил повече от три години. Познаваме се добре и те сигурно биха потвърдили предположението ми. Да, ама не! Не бях потърсен нито за мнение, нито за съвет, нито за препоръка.

И в името на синдикалната солидарност аз мълчах, защото, ако си бях изразил мнението, то щеше да е отрицателно. Нещо повече, в понеделник, 16.01.2012 г., часове след обявяване на миньорския протест, Синдикалният съвет на КНСБ в ТЕЦ Марица Изток 2 се събра, разгледа и обсъди всички аспекти (известни ни от медиите) и даде категорична и ясна оценка:
- не одобрява стачката на колегите си
- счита за неморално във всеобща финансова криза и на фона на оскъдните семейни бюджети в другите браншове да се поставят подобни финансови претенции и т.н., и т.н.

Пак в името на синдикалната солидарност, изрично се разбрахме да не даваме гласност на подобно отрицателно становище с идеята да не навредим и противопоставим синдикалистите в две водещи съседни държавни предприятия. След като не можем да помогнем, поне да не навредим.

Не очакваме благодарности. Напротив, след публикацията на този материал очаквам порой от упреци и негативни коментари. Защото в крайна сметка големият губещ от ефективната стачка на миньорите в Мини Марица-изток се оказа държавната ТЕЦ Марица Изток 2. Преднамерено или случайно, на този проблем не беше обърнато внимание при подготовката на стачката. Това оставям на съвестта на организаторите или на анализатори и компетентни проверяващи органи.

Със заповед на министър Трайков беше спрян износът, бяха изключени два блока по 230 мгвт. Чрез диспечерите, работещите блокове бяха приведени в минимални режими на работа. Увеличени бяха разходите за мазут. Качи се на максимално ниво градусът на напрежение както на ръководството, така и на редовия работник. Един такъв огромен енергиен обект не е като часовник - като спре, сменяш батерията и той пак тръгва.
Всички щети - остойностени и пресметнати - тепърва ще бъдат публикувани.

Призовавам ръководството на БЕХ и министър Трайков да не проявяват знак на добра воля, а да дадат ход на иска и той да се реши в съда. Там вещи лица, юристи и съдии да се произнесат.
Защото за тези неща, повтарям, трябваше да се мисли предварително, да се анализират последствията, да се притегли всяко за и против такива действия. От страна на организаторите, непознаването на проблемите и последствията от тях не оневинява този, който ги е причинил.

в. Старозагорски новини
Христо ДЯКОВ
председател на КНСБ
в ТЕЦ Марица Изток 2

Още новини