Начало Новини Актуално Откриват завода за гипсокартон на Кнауф

Откриват завода за гипсокартон на Кнауф

Актуално

Заводът за гипсокартонени плоскости на "Кнауф" край с. Медникарово, община Гълъбово, ще бъде официално открит на 17 юни.
Това е най-модерната за момента инсталация на групата "Кнауф". Тя има капацитет от 30 млн. кв.м гипсокартонени плоскости, за чието производство ще се използват над 350 хил. тона технически гипс (REA - Gips).

Гипсът е отпадъчен продукт от сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3". "Кнауф България" има 25-годишен договор за използване на суровината. Инвестицията е в размер на 120 млн. лв. Заводът, чиято първа копка бе направена в края на август 2007 г., е разположен на площ от 12 хектара земя, закупена от "Енел Марица-изток 3", уточнява вестник Старозагорски новини.
За проекта "Кнауф България", 100% собственост на водещата фирма в областта на строителните технологии "Кнауф-Австрия", получи сертификат инвеститор "Първи клас". През 2008 г. община Гълъбово е получила 2.6 млн. лв. за изграждането на път до завода като субсидия, която компанията получава заради този сертификат. Това е втората инвестиция на австрийската компания в България, след приватизацията на Завода за гипсфазерни плоскости във Видин.

В първия по рода си завод в страната ще работят около 100 души, които ще бъдат обучени от специалисти на компанията. Ще се произвеждат три вида гипсокартонени плоскости - строителни, водоустойчиви и пожароустойчиви. Според предварителни данни около 50% от продукцията ще бъде за вътрешния пазар, а останалата - за износ. В момента България е сред първите места в Европа по ползване на гипсокартонени плоскости - средно по 3 кв.м годишно на глава от населението, първи са скандинавските държави - над 7 кв.м, а в Германия - 2.1 кв.м.

Още новини