Начало Новини Актуално Откриват рехабилитирания блок 6 в ТЕЦ Марица изток 2

Откриват рехабилитирания блок 6 в ТЕЦ Марица изток 2

Актуално

Рехабилитираният блок 6 на ТЕЦ Марица изток 2 ще бъде открит официално днес, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Заедно с това ще бъде поставено началото на модернизацията на последните два блока - 7 и 8, и ще влязат в експлоатация стъклопластовите им комини. На събитието се очаква да присъства министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Рехабилитацията на блок 6 започна на 24 декември 2009 г. Тя е част от проекта "Рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 5 и 6". Цялостната модернизация подобри работата на блока, като увеличи мощността му от 210 на 230 мегавата и продължителността му на експлоатация.
През август започна и рехабилитацията на блок 8, която е в същия обем като тази на блок 6.
Със собствени средства "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД изгради и два комина с газоходи от най-модерния GRP-материал за сероочистващите инсталации на блокове 7 и 8. Благодарение на новите съоръжения разходът на варовик е намален с повече от 2%, а ефективността на сероочистващите инсталации е повишена от 92% до над 94%.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини