Начало Новини Актуално Откриват кандидатстудентска ромска банка

Откриват кандидатстудентска ромска банка

Актуално

Сдружение Свят без граници организира на 14 април в Стара Загора кандидатстудентска информационна банка, насочена към младежи от ромски произход - съобщи пред "Старозагорски новини" председателят на Управителния съвет на Сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев. - В нея ще участват студенти и кандидат-студенти от ромски произход, както и програмният директор на Институт "Отворено общество" Веска Карастоянова.

Ще бъдат представени възможностите за кандидатстване по различни стипендиантски програми на "Отворено общество", пише вестник Старозагорски новини.
В специализираната програма "Рома мерориъм" могат да кандидатстват студенти, които имат добри академични постижения и се включват активно в процеса на интеграция на ромите. Те се подпомагат със стипендии, заплащане на семестриални такси или дневни разходи по време на сесии.
Друга програма подпомага студенти от ромски произход, които учат в медицински факултети и колежи."
Инициативата се провежда за 11-а поредна година. Срещата ще започне от 11 часа в офиса на "Свят без граници" в кв. "Лозенец".
На форума ще бъде даден старт и на нова инициатива - създаване на Клуб на студента от ромски произход.
Мястото на клуба е в офиса на "Свят без граници". Дейността ще се координира и управлява от самите участници.
В момента 18 са студентите от ромски произход от Стара Загора, които учат в Тракийския университет, още четирима учат в други висши училища.
"От зрелостниците от ромски произход, които завършват тази година средното си образование, досега в "Свят без граници" само една девойка е обявила, че ще кандидатства във висше училище - каза Ганчо Иванов. - Няма кандидатстудентски подготвителни курсове, няма специални преференции в процеса на кандидатстване и пр. Единственото, с което подпомагаме абитуриентите, е с информация и насочване, и работа с родителите, които трябва да осъзнаят, че децата им трябва да се подкрепят постоянно в процеса на образованието им."

Още новини