Начало Новини Актуално Откриване на Аул Бага-Тур, Стара Загора

Откриване на Аул Бага-Тур, Стара Загора

Актуално

Покана за откриванеПрабългарска школа за оцеляване Бага-Тур, благодарение на доброволния труд на членове и приятели на школата и на Община Стара Загора, която предостави терен, след 15 години дългогодишни усилия, Аул Бага-Тур, Стара Загора е факт. Аулът (в превод военно укрепление) представлява комплекс за занимания разгърнат на 3 дка в рамките на Зоопарк Стара Загора. В същината си това е демонстрационно атрактивен център със старинен вид, който се стопанисва от багатурите. Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история практически.

За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.
В Аула ще има график за работа с редовни групи разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на старинните умения. Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия. Освен това ще функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка. Всеки, който иска да усети допира с коня може да го направи с разходка върху гърба му, да постреля с прабългарски лък, а след това да продължи да разглежда зоопарка. Въпреки това основната цел на Аула остава една - място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

 

Откриване: 18 октомври (неделя) 2015 г. от 11:00 ч.

Място: На място в зоопарк Стара Загора

Водещ на събитието: Веселин Плачков ( актьор и кино артист)

Предоставяме програмата, по която ще протече празничното откриване на Аул Бага-Тур:

11:00 Официално откриване     

11:30 Спектакъл на Бага-Тур       

12:00 Демонстрация на детска група Хуни, обучаващи се в Аула          

12:30 Безплатни занимания за всички гости и запознаване с предстоящата дейност на центъра

 

 

Още новини