Начало Новини Актуално Откриха тракийски некропол между Голямо Дряново и Ясеново

Откриха тракийски некропол между Голямо Дряново и Ясеново

Актуално

Тракийски некропол между селата Голямо Дряново и Ясеново в община Казанлък откри екип на доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт и музей при БАН. Преди екипът да започне работа, са извършени теренни наблюдения, ръководени от Красимира Стефанова, главен уредник в ИМ Искра - Казанлък.

Проучвани са 1400 дка, където бе определено мястото за изграждане на фотоволтаичния парк от Би Си Ай Казанлък Холдинг и Фьоникс солар, които са финансирали археологическите проучвания и са осигурили необходимата техника за провеждането на разкопките.
Доц. Нихризов разкри, че мястото представлява огромен каменен некропол със стотици надгробни могили и каменни структури. Той е разположен между три селища от времето на разцвета на тракийската държава - около V-IV век. пр. Христа. Археолозите са изследвали 11 могили и са открили 7 гроба с човешки останки. Скелетите са предадени на антрополог за изследване, като за два от тях може отсега да се твърди, че са на мъже, а единият е бил воин в разцвета на силите си. Открити са още и османска монета от 1876 г., керамика и др.
Регионалните обекти в землищата на двете населени места ще бъдат част от Националната археологическа карта на България, която се създава повече от 100 години.
Проучванията приключиха, съобщи Георги Нихризов, и теренът се освобождава за работа на инвеститорите. Всичко разкрито е прецизно документирано, заснето, включително и от въздуха, каменните съоръжения са демонтирани, а находките се предават за изследване.
Доц. Нихризов вече 3 години и половина проучва Долината на траките и работи по създаването на археологическа карта.
Междувременно в интервю за казанлъшки сайт той потвърди тезата на 11-членна комисия, сформирана със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, която обяви, че скалното образувание над Бузовград, известно като Мегалитът, не е плод на човешка дейност, а природен феномен. Мотивът на археолога в подкрепа на тезата на комисията е, че при проучване на Мегалита не са открити следи от човешки дейности. Тези две твърдения на практика преобръщат представата за Мегалита, налагана през последните две десетилетия.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини