Начало Новини Актуално Откриха обновената жп гара в Стара Загора

Откриха обновената жп гара в Стара Загора

Актуално

Емблематичната жп гара в Стара Загора, проектирана през 70-те години на 20-и век, е с модерна визия след изпълнението на проект за цялостна реконструкция. Официалното откриване се състоя на 21 ноември. Заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев приветства гостите с добре дошли в най-зеления град на България. „Стара Загора разполага с едни от най-екологичните транспорти на страната и с изцяло обновения гаров комплекс продължаваме да изпълняваме нашата цел – градът ни да става все по-добър за живеене. Преди няколко години реконструирахме Станционната градина и с изпълнението на ремонта на жп гарата, този вход на Стара Загора вече е с нова визия" – каза още Радостин Танев.

Официални гости на церемонията бяха още министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, генералният директор на Национална компания Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура" инж. Мария Генова, председателят на УС на НКЖИ Камен Диков, заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, областният управител на Стара Загора Ива Радева, представители на Европейската комисия, предвождани от Агнес Монфре и др. Присъстваха общински съветници, служители на гаровия комплекс и граждани.

Старозагорски свещеници отслужиха водосвет, а музикален поздрав отправиха възпитаници на Основно училище „Кирил Христов".

По време на церемонията беше представена изложба, свързана с историята на Стара Загора в памет на усилията на съвместните усилия, които доведоха до момента на откриването на обновената жп гара. Беше поставена капсула на времето като послание към бъдещите поколения.

Обновяването на гаровия комплекс е по проект, който се осъществява с финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020. Неговата стойност е 9 726 944 лева.

 

Още новини