Начало Новини Актуално Откриха новата академична учебна година в Тракийския университет в Стара Загора

Откриха новата академична учебна година в Тракийския университет в Стара Загора

Актуално
1ТРУ откриванеВ присъствието на много гости, академичното ръководство и академичната младеж, в Стара Загора днес тържествено беше открита новата учебна 2016/2017 година в Тракийския университет. В словото си ректорът проф.Иван Въшин припомни, че учебното заведение е на пета позиция по рейтинг в страната. Скъпи първокурсници, вие вече сте част от повече от 100-хилядите студенти, подготвени в историята на Тракийския университет. От тях са израснали видни учени, бизнесмени, кметове, посланици, депутати. Положихте усилия и днес вече сте студенти във висшето училище, каза още той. В приветствието си кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави академичното ръководство и преподавателите, като пожела успешна нова учебна година и подчерта, че високото ниво на университета се дължи на тях. В цяла България знаят, че тук висшето образование е на много високо ниво. Пожелавам ви да научите повече от вашите преподаватели, да вървите само напред в живота и късметът да е с вас!, обърна се той към студентите и първокурсниците.

Община Стара Загора очаква и за в бъдеще сътрудничеството с академичната общост и Тракийския университет да продължи, както и досега, заяви ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

На тържественото откриване на новата учебна година присъстваха още зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, народни представители от старозагорския район, областният управител Георги Ранов, командирът на Втора бригада ген. Кузмов, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и на Регионален академичен център, директори на регионални структури, настоящи и бивши преподаватели, студенти.

Тракийският университет в Стара Загора е един от най-големите университети у нас по материално-техническа база. На площ от 100 хил. кв. м са разположени 20 учебни корпуса.

1525 са студентите през настоящата учебна година – магистри и бакалаври. Те ще бъдат обучавани от 670 преподаватели, има 82 бакалавърски и магистърски специалности, както и 92 докторски програми. Във висшето училище се подготвят специалисти в четири основни области на образованието, науката и обществената практика-природни, технически, хуманитарни и социални науки.

Още новини