Начало Новини Актуално Откриха дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро

Откриха дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро

Актуално

На тържествена церемония във фоайето на старозагорската опера беше дадено началото на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро. Поздравявам организаторите на това много чакано събитие, поздравявам всички участници с Добре дошли, поздравявам и журито на което предстои една нелека задача- да открои най-доброто от най-доброто. На добър час!, каза в приветствието си зам.-кметът Милена Желева.

Веднага след това зрителите имаха възможността да се насладят на спектакъла на Държавен драматично - куклен театър Иван Радоев - Плевен Ученикът на смъртта - по полска народна приказка.

В конкурсната програма ще вземат участие 11 спектакъла от страната и Европа. Основната мисия на фестивала през всички тези години беше да се провокират българските творци да създават куклено-театрално изкуство за възрастни, разказа директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков. Той допълни, че селекцията, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство. В рамките на тазгодишното издание на фестивала присъстващите ще видят дигитално оживели кукли. С помощта на най-новите дигитални технологии една кукла от знаковия спектакъл на Куклен театър Стара Загора - Жабокът принц ще оживее във фоайето на театъра и ще си комуникира с всички посетители и гости.

Тази година председател на журито е режисьорката Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории - за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл. Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.

Днес програмата продължава:

Програма за деня

Уъркшоп Плакатът - Флагманът на съвременната визия

9.00 ч, РБ Захарий Княжески

Снежната кралица по Х. К. Андерсен, постановка на НАТФИЗ Кръстьо Сарафов

10.00 ч., Културен център Стара Загора

Анимационна кинопанорама

13.00 ч., РБ Захарий Княжески

Представяне на книгата Тандемът на проф. Катерина Илкова

15.00 ч. Къщата на арх. Димов

Сценографска изложба на Клаудия Орос от Будапеща, Унгария

16.00 ч. Къщата на арх. Димов

Стара Загора - град за обичане. Книга на журналистката Росица Ранчева

17.00 ч., фоайе Оперен театър

Непознатата звезда на Курт Вайл - музикален спектакъл на Малко Театро - Будапеща,

Унгария

18.00 ч., Драматичен театър

Дневникът на един луд по Гогол, постановка на театър Кредо- София

Режисьор Нина Димитрова

20.00 ч., Куклен театър

Всички събития по време на фестивала ще се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Още новини