Начало Новини Актуално Откриха брашно с пепелно съдържание над допустимото

Откриха брашно с пепелно съдържание над допустимото

Актуално

В мелница "Екзотик 2000" ООД, гр.Гълъбово, експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са установили, че в 25 тона брашно, тип "тъмно", пепелното съдържание е 1.93% при допустима норма от 1.40%. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Експертите са съставили констативен протокол и са изпратили уведомително писмо. От мелницата се изисква да представи доказателства какви мерки е предприела за намаляване на пепелното съдържание. Проверени са още 8 мелници, в които не са открити нарушения.
По време на проверките за спазване на Закона за търговия със зърното е установено също, че гълъбовската мелница е изкупила най-много зърно в област Стара Загора от проверените. Останалите купували зърно основно за производство на ишлеме.
В старозагорска област експертите на МЗХ са проверили и четирима търговци на зърно. Установено е, че прекупвачите са купували зърното на отложено плащане, а в договорите за покупко-продажба е посочвано, че то ще се изкупува на части. Според специалистите, така оформени, договорите прикривали съхранението на чуждо зърно, което трудно се доказвало с насрещна проверка. През септември в областта са се пререгистрирали само 2 фирми, които имат зърнохранилища, и 3 фирми са подали документи за първоначална регистрация.
Експертите са открили и нерегистриран склад, собственост на зърнопроизводител. Според документите складът е построен през лятото на 2009 година. На собственика е съставен констативен протокол за неспазване на Закона за складовете и търговията със зърно.

Още новини