Начало Новини Актуално Откриха 14 тона взривове и боеприпаси при акция Безхаберниците край Стара Загора

Откриха 14 тона взривове и боеприпаси при акция Безхаберниците край Стара Загора

Актуално

14 тона взривни вещества и артилерийски боеприпаси са намерени в склад в Стара Загора при полицейската акция Безхаберниците. Тя е проведена на 13 и 14 май от служители на сектор борба с организираната престъпност и Икономическа полиция - Стара Загора. Задържани са трима души, на които Районна прокуратура поиска да бъде наложена постоянна мярка задържане под стража.

Голямото количество незаконно съхранявани боеприпаси са открити в складова база в местността Голеш край Стара Загора. При огледа са установени 15 чувала с близо 450 кг барут и 159 сандъка с над 320 боеприпаси за минохвъргачки, танкове, инертни снаряди и мини. Складът, който няма лиценз за съхранява боеприпаси, се стопанисва от Стоян Христов Павлов, на 30 г., единият от задържаните.
Фирма от друг регион, която има се занимава с изкупуване на скрап, е сключила договор с Държавен резерв и военно-временни запаси. В него боеприпасите са описани като негодни, но се окозва, че 74 от артилерийските снаряди са годни за употреба. Преди подписване на договора за тяхното унищожаване са съхранявани в склад на Държавния резерв на територията на полигон Змейово, съобщи директорът на ОДМВР - Стара Загора комисар Алекси Алексиев. Фирмата, сключила договор за изкупуването на боеприпасите за скрап, ги е оставила на съхранение в Стара Загора, където е извършвано незаконното им разглобяване. Липсват тротил и детонатори, които могат да се използват за самоделни взривни устройства.
За мен наистина е пълно безхаберие, че няколко тона боеприпаси се движат в пространството и то в гъсто населен район, какъвто е Стара Загора. Може да стане голяма беля, ако това се взриви, тъй като радиусът на попадение на осколките ще засегне няколко километрова зона, заяви комисар Алексиев
Срещу Стоян Павлов и 45-годишният му съучастник Тенчо Илиев от Хасково е повдигнато обвинение, което предвижда от 3 до 10 години затвор. Предстои да бъде привлечен като обвиняем и 39-годишен софианец. Продължава работата по установяване и на други лица, замесени в престъплението.

 

Бизхаберниците Бизхаберниците

Бизхаберниците Бизхаберниците

Бизхаберниците Бизхаберниците

Бизхаберниците Бизхаберниците

Бизхаберниците Бизхаберниците

Още новини