Начало Новини Актуално Откраднали оградата на сметището на Опан

Откраднали оградата на сметището на Опан

Актуално

Сметището на Опан се намира буквално на пътя за Гълъбово и представлява поредната нелицeприятна гледка, нямаща нищо общо с факта, че сме в ЕС. Камари пръст мирно съжителстват със строителни и битови отпадъци върху неоградения дори с елементарна мрежа терен. На пръв поглед сметището изглежда безстопанствено и не става ясно кога за последен път отпадъците са уплътнявани и запръстявани.

Репортерският ни фотообектив на естник Старозагорски новини запечата няколко кадъра, а въпроса отнесохме към РИОСВ - Стара Загора.
От екоинспекцията отговориха, че през тази година са правени най-малко две проверки. През март е издадено предписание за събирането на боклуците, попаднали извън територията на сметището и запръстяването им, а при контролната проверка през м. май било констатирано, че разпорежданията са изпълнени. След нашия сигнал сметището щяло да бъде посетено отново.
Свързахме се и със зам.-кмета на Опан Магдалена Панева, която призна, че картината наистина е неприятна. "Почти всеки месец чистим и запръстяваме отпадъците и до 2-3 дни отново ще го направим", каза тя. И ограда имало, но я откраднали, а суша провалила опитите сметището да се отдели от пътя с декоративни храсти. Панева заяви, че сегашните проблеми ще продължат на приливи и отливи вероятно до пълната рекултивация на сметището, за което имало готов проект. Най-вероятно това щяло да се случи в близките две години.

Още новини