Начало Новини Актуално Отец Йордан Карагеоргиев от Стара Загора е номиниран в кампанията Достойните българи

Отец Йордан Карагеоргиев от Стара Загора е номиниран в кампанията Достойните българи

Актуално
Отец Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев от Стара Загора е сред номинирани днес наши сънародници в кампанията Достойните българи на 24 часа и БНТ. Голямата награда Златен ритон днес на специална церемония в столицата ще връчи министър-председателят Бойко Борисов. Общо 35 българи от цялата страна с техните 27 уникални истории за сторено добро са номинираните в тазгодишното, 10-то поред издание на кампанията.

Кметът на Община Стара Загора изпрати специален поздравителен адрес за номинирането на Отец Йордан Карагеоргиев, в който се казва: Уважаеми Отец Йордан Карагеоргиев, За мен е голяма чест и искрено удоволствие да Ви поздравя с номинирането Ви в 10-тата кампания Достойните българи на в. 24 часа и БНТ! Каква красива новина в светите дни преди Възкресение Христово! Изключително съм горд с номинирането Ви! Приемете моята дълбока благодарност за всичките Ви добри дела, за добрите Ви думи, които са стоплили не едно човешко сърце, за вярата, оптимизма и упованието, с които вдъхновявате много хора! Желая Ви много здраве, сила и енергия, много светлина по пътя Ви напред!, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.
Отец Йордан няма да може да присъства на церемонията в столицата днес заради участието си в петъчната служба - Малко Повечерие с целия Богородичен канон и акатист от петата седмица на Великия пост преди Възкресение Христово .

В номинацията му пише: Отец Йордан Карагеоргиев от Стара Загора е престоятел на храма Св. Димитър. За своя мисия е приел духовната работа сред лишените от свобода. Благодарение на него над 1000 души от Старозагорския затвор са посветени в християнската вяра. Отец Йордан създаде неделно училище към храма и безплатна трапезария за бедни. Той е първият, който заведе затворници на екскурзия.

Освен отец Йордан Карагеоргиев, още 2 номинации за достойни българи има от Област Стара Загора, уточнява кореспондентът на в. 24 часа за региона Ваньо Стоилов: Цанка - 13 желани деца без хленч пред държавата. Цанка Палова от казанлъшкото с. Кънчево е майка на 13 деца. Последните две - близначета, се родиха на Коледа. Всички деца на семейството са желани и са гледани с много любов и грижа.

Семейството на Цанка никога не е получавало социални помощи и не разчита на държавата. Никога не се и оплаква. Палови се оправят сами с труд, взаимопомощ и пестеливост.

Другата номинация е на Водолазът Кольо, който се отзовава при водни инциденти в Южна България. Кольо Радуков е водолаз от Казанлък. От години той ръководи акции за спасяване на хора, изпаднали в беда, във водоемите на Южна България.

Още новини