Начало Новини Актуално Отбелязваме Националния празник на България на връх Шипка

Отбелязваме Националния празник на България на връх Шипка

Актуално

На 2 март от 18.30 часа в читалище Искра - Казанлък ще се състои тържественият концерт по случай Националния празник на Република България  - 3 март. Слово ще произнесе директорът на НПМ Шипка - Бузлуджа г-н Данчо Данчев. Кметът на Община Казанлък г-н Стефан Дамянов ще връчи грамоти и сребърни паметни знаци на  11 наследници на опълченци от казанлъшкия край, съобщиха от пресцентъра на общината.

Грамотата се дава за съхранение на родовата памет, за опазване и утвърждаване на бойните патриотични традиции на българските опълченци, отдали живота си за свободата на България. Със Заповед на кмета на Община Казанлък грамоти ще бъдат връчени на:
1. Георги Пиргов - потомък на опълченците Петър Дончев Манчев и Петко Петков Пиргов от ІІІ дружина на българското опълчение
2. Д-р Димитър Няголов - потомък на опълченеца Дечко Няголов от І дружина на българското опълчение.
3. Мария Христова Няголова - потомка на опълченеца Дечко Няголов от І дружина на българското опълчение
4. Райна Танева - потомка на опълченеца Георги Дуганов от ІІІ дружина на българското опълчение.
5. Димитър Атов - потомък на опълченеца Иван Славов
6. Христо Гъдев - потомък на опълченеца Станьо Гъдев
7. Д-р Лалчо Станев - потомък на опълченеца Станьо Саръстанев
8. Лальо Иванов Духтев  - потомък на опълченеца Иван Духтев от ІІІ дружина на българското опълчение
9. Лальо Христов Духтев - потомък на опълченеца Иван Духтев от ІІІ дружина на българското опълчение
10.Христо Рачев - Казанлък, потомък на опълченците Рачо Давдов от 10-та дружина и Петър Давдов от ІІ дружина на българското опълчение.
11. Евгений Безлов - потомък на опълченеца  Иван Безлов от І дружина на българското опълчение

Наследниците на опълченците от Казанлъшко са издирени с любезното съдействие на НПМ Шипка-Бузлуджа.
В тържествения концерт на 2 март участват хорови състави от Казанлък, танцови ансамбли и формации.
На 3 март 2010 г. на площад Севтополис - Казанлък от 9.30 часа  ще се отслужи водосвет за здравето и благоденствието на българския народ, слово ще произнесе кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и тържествено ще бъде издигнато националното знаме.
На 3 март 2010 г. на площада под връх Шипка от 11.30 часа ще се състои тържествената церемония по отбелязване на 132 години от освобождението на България. Слово ще произнесе кметът на Община Казанлък, която тази година  е символичен домакин на тържествата, Стефан Дамянов. Към момента потвърждение за присъствие е направил вицепрезидентът на Р България г-н Ангел Марин. Ще присъстват народни представители, областните управители на Стара Загора и Габрово, кметовете на общините домакини, кметове на общини и населени места. Ще има представители на посолствата на страните, чиито воини са взели участие в Руско-турската освободителна война. Ще присъстват представители на политически партии, на неправителствени организации и родолюбиви граждани.
На 3 март 2010 г. на  връх Шипка пред Паметника на свободата от 12.30 часа Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои. Ще бъдат поднесени венци и цветя от официалните гости и от гражданите.
Прогнозата за 3 март 2010 г., вр. Шипка:
От НИМХ - Пловдив информират, че прогнозата за 3 март на връх Шипка е - няма да има валежи, ще има разкъсана облачност, ще грее слънце, температурите ще са около 8-9 градуса по Целзий, слаб вятър.

Още новини