Начало Новини Актуално Отбелязваме Деня на информационното общество

Отбелязваме Деня на информационното общество

Актуално

На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика.

От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от с. Бояджик, Ямболско. Майка му Айва Луцена Пърди е учителка по математика.

Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г. защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. В периода 1939-1941 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатският колеж на Айова работят по направата и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.

От няколко години българската научно-техническа общност провежда най-значимите си събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за Ден на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика ще бъде стимул за тяхната работа и признание за постиженията им.

Източник: БГНЕС

Снимка: БНР

Още новини