Начало Новини Актуално От Стара Загора започнаха честванията на 100-годишнината от Балканската война (видео)

От Стара Загора започнаха честванията на 100-годишнината от Балканската война (видео)

Актуално

чествания 100-годишнина Балканската война

С художествено-историческа възстановка на обявяването на Балканската война, на 5 октомври от Стара Загора започнаха националните чествания на 100-годишнината й. Денят съвпада и с празника на града. Официален гост беше вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. След един век старозагорски актьори се превъплатиха в образите на Цар Фердинанд, на князете Кирил и Борис, на генерал Михаил Савов и на митрополит Методий Кусев. Във възстановката участваха 250 души.

На 5 октомври 1912 година Цар Фердинанд е прочел Манифеста за обявяването пред църквата Успение Богородично. 100 години по-късно актьорът Стоян Ангелов, изпълняващ ролята на Царя, придружаван от князете Борис (Цветомир Черкелов) и Кирил (Илчо Димитров) и генерал Михаил Савов (Стефан Борисов), бяха посрещнати на гарата в Стара Загора от кмета, управлявал града по това време Минко Минев (Димитър Живков).

Царят премина по улиците на града с  автентичен автомобил FORD, произведен през 1910 година. Той участва в празничното шествие по случай празника на града - 5 октомври и след това прочете Манифеста за обявяването на Балканската война.

Войската беше благословена от митрополит Методий Кусев, чиято роля изпълни актьорът Симеон Симеонов.
Художествено-историческата възстановка в Стара Загора, посветена на 100-годишнината от Балканската война, завърши с тържествен марш на Българската армия.

По случай Празника на Стара Загора - 5 октомври министър Цветанов поздрави жителите на града. Днес празникът е по-различен, защото съвпада с началото на честванията на Балканските войни и делото на българските полкове, които променят несправедливите решения на Берлинския договор, заяви вицепремиерът. българи, които дадоха живота си във войните“, каза още вицепремиерът.

На 5 октомври през 1879 година е положен първият камък за възстановяването на Стара Загора. Оттогава всички се гордеем с нашия град, с богатата си история, с правите улици на Лубор Байер, с липите и творците на града, с неолитните жилища, Античния форум, операта и музея, библиотеката и Тракийския университет, Аязмото и още много други места… Но вие, хората, сте най-голямото богатство, защото всички ваши успехи, са успехи за града. Нека обичаме Стара Загора и се грижим за нея, с общи усилия да я направим по-добро място за живеене, тези думи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров се обърна към гостите и хилядите хора, събрали се на площада пред общината.

Той приветства вицепремиера за това, че споделя празника на старозагорци и му връчи благодарствен знак. Живко Тодоров предаде символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора - десетокласничката Десислава Костова от Търговска гимназия Княз Симеон Търновски, която поздрави младите хора и всички старозагорци с празника.

На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани, полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото днес е в центъра на града, в парк Пети октомври. За първи кмет на Стара Загора на 24.VІІ.1877г. е назначен известният поет и общественик Петко Р. Славейков.

На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. На 5 октомври същата година се приема статут на Деня на Стара Загора, а официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.

автор: илко груев

От Стара Загора започнаха честванията на 100-годишнината от Балканската война

От Стара Загора започнаха честванията на 100-годишнината от Балканската война

От Стара Загора започнаха честванията на 100-годишнината от Балканската война

Още новини