Начало Новини Актуално От понеделник става студено

От понеделник става студено

Актуално

snyag-martТемпературите в България ще се понижат през идващата седмица и от плюс 10 в неделя, може да достигнат до минус 10 градуса. Ще духат и бурни ветрове. Мартенският студ не трябва да се подценява и през старопланинските райони не се препоръчва да се пътува с автомобил. Националният  институт по метеорология и хидрология при БАН обяви код оранжево от полунощ за областите Добрич, Варна и Бургас заради силния вятър.

Прогнозите са за пулсации до 20 метра в секунда. При пътуване с автомобил и силни пулсации на вятъра се препоръчва да се спре на открито, далеч от електропроводи и дървета.
Обявяването на код оранжево означава, че прогнозираните метеорологични явления са с голяма интензивност, възможни са щети, а дори и жертви. Хората трябва да бъдат изключително внимателни и да следят метеорологичната прогноза и да я следят.

На 8 март вятърът ще продължи да духа силно, особено в източните части от страната.
При силен вятър се препоръчва хората да не остават на открито, защото е възможно да паднат отломки от сгради, ламарини, клони от дърветата. Деца, по-възрастни хора и болни не трябва да излизат навън без сериозна причина.
При пътуване се препоръчва на хората да се обличат подходящо, да носят и запаси от храна и вода, както и да заредят батериите на мобилните си телефони. Освен това е препоръчително движението по първокласните пътища, тъй като те са приоритетни за почистване.

Освен бурните ветрове, синоптиците прогнозират минусовите температури да се задържат с дни.
Температурите в някои райони ще паднат до минус 9, а на места сутрин и до минус 15 градуса. Сутрешните температури ще бъдат предимно между минус 3 и 2 градуса, в София 0-1 градус.

Още новини